Eigener beweging
? Wat is juist: eigener beweging, uit eigener beweging of uit eigen beweging?
! Uit eigen beweging en eigener beweging (‘vrijwillig, uit zichzelf, op eigen initiatief’) zijn juist. Uit eigener beweging is een contaminatie van die twee vormen en kan beter niet gebruikt worden.
Er zijn meer constructies met eigener; de woordenboeken noemen eigener autoriteit, eigener kracht en eigener gezag. Zulke formuleringen hebben een tegenhanger met een voorzetsel en het woord eigen: op eigen autoriteit, op eigen kracht, op eigen gezag en dus ook uit eigen beweging.
Eigener beweging heeft een bijzondere vorm: het is een tweede naamval (-er is de uitgang van de tweede naamval vrouwelijk enkelvoud) die als bijwoordelijke bepaling fungeert. Normaal zou je zo'n constructie eerder met een voorzetsel vormen. Omdat het Duits veel van dat soort constructies kent, waaronder eigener Bewegung, is eigener beweging lange tijd als germanisme gezien (ook in Onze Taal). Toch komen tweede naamvallen als bepaling wel vaker voor in het Nederlands, bijvoorbeeld: onverrichter zake (vrouwelijk), zijns weegs (mannelijk) en mijns inziens (onzijdig). Het is daarom niet zeker of het wel een germanisme is. Hoe dan ook heeft de constructie zich weten te handhaven, al komt ze vooral in formele teksten voor; in ‘gewone taal’ is uit eigen beweging het gebruikelijkst.
Op de website van Onze Taal worden meer dan elfhonderd taalkwesties besproken: www.onzetaal.nl/advies.