Tegenstander
Als u leest: ‘Het ironieteken is een goed idee !’, begrijpt u inderdaad meteen dat ik het geen goed idee vind. Maar u vraagt u vast ook meteen af: kan die man niet schrijven? Als hij dat had willen zeggen, had hij toch gewoon geschreven: ‘Het ironieteken is geen goed idee’?
Blijkbaar is er een verschil tussen de ironische betekenis van ‘Het ironieteken is een goed idee’ en de letterlijke betekenis van ‘Het ironieteken is geen goed idee.’ En dat verschil is precies dat u in het eerste geval even moet dubben over mijn bedoelingen. Het voordeel van ironie is dat de communicatie wat speelser wordt; het nadeel dat de schrijver van lafheid beschuldigd kan worden. Kortom, het ironieteken berooft de schrijver van het stijlmiddel ironie. Het valt dus te voorzien dat de echte ironici om toch de gewenste verwarring te creëren het ironieteken vooral te onpas zullen gaan gebruiken.
Het valt verder te voorzien dat volkomen eenduidige communicatie - zo die al zou kunnen bestaan - als ongewenste maatschappelijke effecten heeft dat nog meer mensen aan hun woorden worden opgeknoopt en er nog minder gelachen kan worden.
Wat vindt u ervan? Heeft het ironieteken bestaansrecht?
Geef voor 21 mei uw mening op onze website: www.onzetaal.nl/homofkuit. Of stuur een briefkaart met ‘Het ironieteken is een goed idee’ of ‘Het ironieteken is geen goed idee’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag.