Tamtam
Redactie Onze Taal
Zeeuws niet erkend als streektaal
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken heeft besloten het Zeeuws niet te erkennen als streektaal volgens het zogenoemde ‘Europees Handvest voor regionale talen of talen van minderheden’. Dat heeft Remkes eind juni geschreven aan de provincie Zeeland, die het verzoek tot erkenning ruim drie jaar geleden had ingediend. Volgens de minister is het Zeeuws te veel een dialect en te weinig een taal.
De Raad van Europa, die het Europees Handvest heeft ontworpen, heeft uitdrukkelijk bepaald dat alleen echte talen voor erkenning in aanmerking komen. In Nederland bijvoorbeeld is het Fries erkend als minderheidstaal. Twee andere Nederlandse talen hebben een erkenning met een iets lagere status: het Limburgs en het Nedersaksisch (een verzamelnaam voor onder meer het Gronings, Drents, Sallands, Twents, Achterhoeks en Veluws).
In de praktijk is de grens tussen een taal en een dialect niet altijd even gemakkelijk te trekken. Volgens de Zeeuwen is de positie van hun taal gelijkwaardig aan die van bijvoorbeeld het Nedersaksisch, maar de minister denkt daar dus anders over. Hij schrijft dat de Zeeuwse dialecten ‘vanouds dialecten van het Nederlands zijn, in tegenstelling tot het Nedersaksisch en het Limburgs’. De provincie Zeeland is teleurgesteld over de afwijzing en overweegt om naar het Europese Hof van Justitie te stappen.
Bronnen: persbericht Ministerie van Binnenlandse Zaken, De Telegraaf
De Volkskrant-columnisten CaMu verzorgen dit jaar het Groot Dictee.
CaMu. Remco Campert en Jan Mulder zullen de tekst schrijven van het vijftiende Groot Dictee, en deze op 13 december ook zelf voorlezen. Ze hebben beloofd ‘een literair kunstwerk te maken waar menig taalliefhebber zijn tanden in kan zetten’. (Letteren.net)
Tweetalig vmbo. Na het tweetalig vwo en basisscholen die Engelstalig onderwijs geven, komt er - in Rotterdam - nu ook een vmbo-school die een deel van de lessen in het Engels gaat aanbieden. (De Gelderlander)
Tweetaligheid. Mensen die tweetalig zijn, hebben minder kans op geestelijke aftakeling op latere leeftijd dan mensen die maar één taal spreken. Dat blijkt uit onderzoek van York University in Toronto. (Telegraph)
Hond kent woorden. De Duitse bordercollie Rico verstaat niet alleen ruim tweehonderd woorden, hij kan ook bedenken dat onbekende woorden wel moeten horen bij voorwerpen die hij niet kent. Taallerende kinderen gebruiken een soortgelijke techniek, die wel ‘fast mapping’ wordt genoemd. (Science, Natuurwetenschap & Techniek)
Eendendialect. Eenden in Londen brengen kortere en hardere klanken voort dan hun soortgenoten in het landelijke Cornwall - een verschil dat ook te horen is bij mensen uit beide gebieden. Volgens Victoria de Rijke, een universitair docente Engels (bijgenaamd ‘dr. Quack’), moeten de Londense eenden zich overschreeuwen om boven alle verkeersherrie uit te komen, een probleem dat de Cornische eenden niet kennen. (The Guardian)
Duitse spellingcommissie. De vergadering van Duitse deelstaatministers van Onderwijs en Cultuur heeft besloten dat er een ‘Rat für deutsche Rechtschreibung’ moet komen, waarin vooren tegenstanders van de ‘nieuwe’ spelling - inmiddels alweer zes jaar geleden ingevoerd - het met elkaar eens moeten zien te worden. (Der Spiegel)
Afrikaanse werktaal. De Afrikaanse Unie gaat voor het eerst een Afrikaanse werktaal aannemen: het Swahili, dat in een groot aantal Afrikaanse landen als lingua franca fungeert. Tot nu toe werden bij officiële gelegenheden alleen het Engels en het Frans gebruikt. (Angola Press)
Europese werktalen. Sinds de toetreding van de nieuwe Europese lidstaten groeit de achterstand in het Europese vertaalwerk met drieduizend pagina's per week. Europees commissaris Neil Kinnock heeft daarom voorgesteld om een groot deel van het Europese papierwerk alleen nog in de werktalen (Frans en Engels) op te stellen en voor de overige talen een samenvatting te maken. (EU Observer)
Kindergebarentaal. Kinderen begrijpen woorden minstens een halfjaar voordat ze ze zelf kunnen voortbrengen. Daarom hebben Amerikaanse wetenschappers een gebarentaal ontwikkeld voor horende kinderen, waarmee deze nog voordat ze kunnen praten duidelijk kunnen maken wat ze willen. (De Standaard)
Vis eten tijdens de zwangerschap blijkt goed te zijn voor het taalvermogen van het kind. Kinderen van 15 maanden met een moeder die minimaal eenmaal per week vis heeft gegeten, blijken 7% meer woorden te begrijpen dan kinderen van wie de moeder dat niet heeft gedaan. (BBC)
Zwetsprijs. De Jargonbrigade, bestaande uit leden van politieke jongerenorganisaties, heeft in mei voor de tweede keerde Zwetsprijs uitgereikt, deze keer aan Bert Koenders van de PvdA. De Klare Taalprijs ging naar Boris van der Ham van D66. (Jeugdraad)
Koppelingen naar de originele berichten staan op de internetpagina www.onzetaal.nl/tamtam; let wel: internetkoppelingen verouderen snel. Op onze website staat iedere dag vers taalnieuws.