(Ge)vernist
?Mijn buren hebben naar eigen zeggen een ‘verniste trap’. Ik zou zeggen: ‘geverniste trap’. Wat is juist?
!Het werkwoord vernissen (‘lakken’) wordt volgens alle woordenboeken en het Groene Boekje als volgt vervoegd: vernissen - verniste - gevernist. Alleen Van Dale (1999) schrijft dat in de spreektaal ook vaak de vorm vernist voorkomt Van Dale vermeldt die variant al sinds 1961. Het woordenboek van Koenen doet het net andersom: in oudere drukken staat uitsluitend vernist, maar rond 1950 is dat vervangen door gevernist.
Dat vernist in de praktijk vaak voorkomt, komt ongetwijfeld door analogie met andere werkwoorden: het is vergissen - vergist, vernikkelen - vernikkeld en vernoemen - vernoemd. Een werkwoord dat met het voorvoegsel ver- begint, krijgt in het voltooid deelwoord geen ge-, net als werkwoorden die met be-, er- of ont- beginnen. In vernissen is ver- echter geen voorvoegsel: het werkwoord is afgeleid van het zelfstandig naamwoord vernis.
Overigens is vernist een vorm die als voltooid deelwoord al lang voorkomt: ook schrijvers als Hugo de Groot, Hooft en Vondel bezigden hem weleens, misschien om metrische redenen.