Ollekebollekes
Op het fictieve ‘Liverse College’ is ‘Nederlands’ het enige vak. Het wordt door vakdocent ‘D. van Wissen’ gegeven, en die mag onder anderen Drs. P tot zijn leerlingen rekenen, naast een hele reeks andere beoefenaren van het light-versegenre van wie ik nog nooit gehoord had. Aardig is dat Driek van Wissen, de onvermoeibare Groningse woordspeler, in het dagelijks leven werkelijk leraar Nederlands is.
Hij leidt de bundel verzen over taal en spelling in met vier pagina's zogeheten ollekebollekes, de door Drs. P geïntroduceerde dichtvorm die als interessantste vereiste heeft dat de zesde van de acht voorgeschreven regels uit een zeslettergrepig woord bestaat (net als ollekebolleke zelf). Zoals gebruikelijk trekt Van Wissen van leer tegen het verval der zeden, in het bijzonder de toenemende ‘taalongevoeligheid’ (een van de ollekebollekewoorden uit zijn betoog) waar de hedendaagse jeugd aan ten prooi is gevallen.
Overdrijving, scherts én een zekere langdradigheid zijn kennelijk nog steeds zijn handelsmerk. Van Van Wissen heb je snel een overdosis te pakken, vind ik, maar in dit boek draait het niet om hem. Het gaat om de 68 pleziergedichten die volgen, zoals het volgende van Cornelis Putemmer (op de bladzijden ‘Over de auteurs’ achter in Het Latijn van Japan gekenschetst als ‘wijd en zijd bekend als de onbekendste kolderdichter van Nederland’).