Website
Taalweblogs
Behalve websites zijn er op het internet ook zogenoemde weblogs. Ze houden het midden tussen een dagboek met persoonlijke mijmeringen en observaties, en een logboek waarin verslag wordt gedaan van bezochte websites, al dan niet voorzien van commentaar. Het kenmerkende verschil met gewone websites zit hem in de actualiteit. Terwijl websites doorgaans vrij statisch zijn, worden weblogs vaak enkele keren per dag ververst. Soms worden ze door één persoon geschreven, soms door meerdere. Ze kunnen heel actueel zijn en een hoge journalistieke kwaliteit hebben, en er zijn dan ook (vooral in de Verenigde Staten) weblogs die duizenden en soms zelfs tienduizenden bezoekers per dag trekken en een grote invloed op de publieke opinie hebben. Maar de meeste zijn daar toch te persoonlijk voor.
Veel webloggers concentreren zich op hun interesses of hun werk, en het zal daarom niet verbazen dat er ook ‘blogs’ (zoals weblogs ook wel genoemd worden) zijn die zich enkel met taal bezighouden. De meeste zijn Engelstalig - 90% van alle weblogs wordt in die taal geschreven - en heten dan ook wel ‘linguablog’. Drie van de interessantste zijn Language Log, waaraan verschillende, vooral Amerikaanse taalkundigen bijdragen leveren, Languagehat en Uncle Jazzbeau's Gallimaufrey. De bijdragen in deze linguablogs zijn doorgaans flink wat langer dan die in het gemiddelde weblog. Er wordt veel commentaar geleverd, en de eigen visie wordt niet onder stoelen of banken gestoken. De onderwerpen die aan bod komen, zijn zeer gevarieerd: talige zaken uit de actualiteit, pas verschenen boeken, resultaten van recent onderzoek - alles wat de aandacht opwekt. Hoe leuk, belangrijk of controversieel een onderwerp is, is te merken aan de mate waarin er in andere weblogs naar verwezen wordt.
In het Nederlandse taalgebied wordt er ook getaalblogd, maar tot nu toe slechts mondjesmaat. De oudste taalblog is waarschijnlijk Damslog van copywriter Erik Dams, die al jaren over taal en communicatie bericht. Andere zijn HvdS logt, van het communicatiebureau Hendrikx Van der Spek, en Communicatielog van HvdS-medewerker Max Dohle. De jongste aanwinst in de Nederlandse taal-‘blogosfeer’, ten slotte, is Hedenlands van Jan Kuitenbrouwer, waarin hij (tot nu toe ietwat mopperig) de ontwikkelingen in het hedendaagse Nederlandse taalgebruik in de gaten houdt.
Koppelingen naar de genoemde weblogs vindt u op onze website:
www.onzetaal.nl/tijdschr/inzicht/taalblogs.html.