Generatiekloof
De Gooise r dankt zijn naam uiteraard aan Het Gooi, het gebied ten zuidoosten van Amsterdam waar veel televisie- en radio-opnamen plaatsvinden en waar de Gooise r zijn oorsprong zou vinden. Als voorbeeld worden vaak de liedjes van Kinderen voor kinderen aangehaald. Deze werden en worden in heel Nederland enthousiast meegezongen, met een natuurgetrouwe nabootsing van alle spraakklanken die erin voorkomen, met inbegrip van de prominent aanwezige Gooise r. Ook Amsterdam zelf wordt wel als een uitstralingscentrum genoemd. In ieder geval is het zeker dat de oorsprong in de Randstad moet worden gezocht.
De indruk bestaat dat de Gooise r zo sterk oprukt dat hij in sommige kringen nu al de ‘normale’ r is. Is hier iets van waar? Als eerste aanzet om hier zicht op te krijgen hebben we in 2001 in Haarlem en Nijmegen geluidsopnames gemaakt bij kinderen van tien tot dertien jaar en hun ouders. Hun werd gevraagd om 155 woorden voor te lezen, waaronder 30 met een r als laatste klank (ster) of met een r gevolgd door een s, t, st of ts (laars, boort, dorst en toorts). Per spreker, per stad en per groep is een percentage berekend door het aantal woorden dat werd uitgesproken met een Gooise r af te zetten tegen het totale aantal r-woorden. Er bleken grote verschillen te zijn in het gebruik van de Gooise r. De Gooise r komt veel vaker voor:
- | in Haarlem (58%) dan in Nijmegen (23%); |
- | bij meisjes/vrouwen (47%) dan bij jongens/mannen (33%); |
- | bij kinderen (68%) dan bij volwassenen (13%). |
Het laatste verschil is opvallend groot. Kinderen, en dan vooral de meisjes, lijken de voortrekkers van de taalverandering te zijn. In veel gezinnen komen er nu meerdere r'en voor, waarbij de kinderen meestal de Gooise variant hebben en de ouders de traditionele r. Er is sprake van een talige generatiekloof.
De Gooise r lijkt zich in een razend tempo vanuit de Randstad over Nederland te verspreiden. In Haarlem is nauwelijks nog een kind te vinden zonder Gooise r en in Nijmegen komt hij al bij bijna de helft van de kinderen voor. Zelfs in Groesbeek, acht kilometer ten oosten van Nijmegen aan de Duitse grens, merken ouders hoe de Gooise r door hun kinderen wordt opgepikt zodra ze naar school gaan. We weten niet hoe ver hij al naar het noorden en zuiden is opgerukt. In Yerseke (in Zeeland, het bolwerk van de tongpunt-r), waar we een paar jaar geleden onderzoek deden naar de uitspraak van de r, hebben we hem in ieder geval nog niet aangetroffen.