Boeven
Die stationsstem is dan ook niet van een echte mevrouw, maar van een computer. Er is wel ooit een echte mevrouw aan te pas gekomen. Zij heeft op een dag allemaal woordjes in een microfoon gezegd: Dames en heren bijvoorbeeld, en de woorden de intercity, de sneltrein en de stoptrein, en vijf, tien, twintig minuten, en de namen van alle treinstations in Nederland, en nog meer. Als een trein vertraging heeft, tikt iemand van de Nederlandse Spoorwegen de juiste woorden in. De computer zoekt dan de losse woorden op die de mevrouw gezegd heeft, en plakt ze aan elkaar.
De computer praat dus zoals boeven in sommige films schrijven. Die boeven knippen letters uit de krant en plakken ze op een stuk papier om hun dreigbrief op te stellen. De politie kan dan niet aan het handschrift zien wie ze zijn. ‘We weten je te vinden!’, staat er in zo'n brief, maar op een nogal rommelige manier omdat de letters niet mooi op elkaar aansluiten. De computer van de spoorwegen plakt op dezelfde manier woorden aan elkaar, maar ook die sluiten niet mooi op elkaar aan.
Eigenlijk werken pratende computers altijd ongeveer op deze manier. Alleen plakken ze soms geen woorden aan elkaar, maar losse klanken. Een k, een a en een t worden aan elkaar geplakt kat. Er zijn bijvoorbeeld computers die de krant kunnen voorlezen voor blinde mensen. Die mensen krijgen 's ochtends een heel lange e-mail waar alle artikelen uit de krant in staan. Een machine kan die artikelen dan heel snel voorlezen.