Nederlands ontwapend!
Geweldloze communicatie als antwoord op agressief taalgebruik
Frank Jansen
Bij taalfouten denken we al snel aan spelfouten of kromme zinnen, maar er kan bij taalgebruik nog veel meer misgaan. Een gesprek kan bijvoorbeeld helemaal mislukken doordat de toon te agressief is, met alle gevolgen van dien. Het Centrum Geweldloze Communicatie wil de betrekkingen tussen mensen verbeteren door hun taalgebruik te ‘ontwapenen’. Hoe gaat dat? En zal het werken?
Als we allemaal het goede willen, waarom is het dan toch zo'n rotzooi in de wereld? Velen verwijzen voor het antwoord naar de duivel, de politiek of het grote geld, maar er zijn er ook die het taalgebruik als bron van alle kwaad beschouwen. Zij hebben zich verenigd in de beweging voor geweldloze communicatie, in Nederland vertegenwoordigd door het Centrum Geweldloze Communicatie in Den Haag.
Het belangrijkste idee achter deze beweging is dat onze dagelijkse gesprekken vol zitten met kenmerken die kunnen leiden tot agressie bij de ander, waardoor het gesprek makkelijk ontspoort. Om uit te leggen hoe het werkt, eerst een - lekker clichématig - voorbeeld.
Een man zet op enigszins onvaste wijze zijn voet over de thuisdrempel om 19.30 uur, terwijl hij zijn vrouw had beloofd om 17.30 uur thuis te komen. Zij reageert als volgt:
1 | Je bent zeker weer zo lang in de kroeg blijven hangen omdat het hier niet gezellig is! En ik maar altijd voor jou koken! |
Als opening van de echtelijke gedachtewisseling is deze bijdrage niet geslaagd, zo zal men bij geweldloze communicatie vinden. Er staan ten minste drie taalgebruiksfouten in. De uiting is vaag. ‘Zo lang’ is alleen zinvol in het denkkader van de vrouw, niet in dat van de man. Een preciezere, en ook meer beschrijvende aanduiding, zoals ‘tot 19.30 uur, dus twee uur later dan we hadden afgesproken’ had veel meer aanknopingspunten voor een discussie geboden. Ten tweede stelt de vrouw iets als zeker voor wat alleen maar een vermoeden is: dat van die kroeg en dat haar man het daar gezelliger vindt. En ten slotte probeert ze het schuldgevoel van haar partner te vergroten door te suggereren dat zij tegen haar zin - en uitsluitend voor de ander - kookt.
De kans is groot dat 1 de opening is van een ruzie waar beiden onbevredigd op terugkijken. Had ze niet beter zo kunnen beginnen?
2 | Je hebt de afgelopen twee uur waarschijnlijk een leuke tijd gehad, en daar ben ik voor jou blij om. Aan de andere kant wil ik niet verhelen dat je thuiskomst op een tijdstip dat twee uur later is dan we hadden afgesproken, voor mij onaangenaam is. Ik word dan bezorgd en het eten verpietert. Hoe kunnen we in de toekomst betere afspraken maken, waar we ons allebei aan houden? |
In 2 doet de vrouw recht aan haar eigen standpunt, zonder dat ze de agressie van de man nodeloos opwekt. Er is een kans dat ze met hun beidjes tot betere afspraken komen. Voordat u nu geïrriteerd raakt over deze idylle en ophoudt met lezen: u zult moeten toegeven dat die kans bij 2 in ieder geval groter is dan bij 1.