Tamtam
Redactie Onze Taal
Nederlandse kinderen goede lezers
Er wordt hoe langer hoe meer geklaagd over ontlezing. En uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen almaar minder lezen; ze besteden hun tijd liever aan bijvoorbeeld tv-kijken. Je zou daardoor kunnen denken dat kinderen steeds slechter worden in lezen, maar dat blijkt niet te kloppen. Nederlandse kinderen zijn namelijk bijna de beste lezers van de wereld; alleen Zweedse kinderen doen het beter. Engeland en Bulgarije komen op de derde en vierde plaats. Dit blijkt uit de Progress in International Reading Literacy Study (PIRLS), een groot vergelijkend onderzoek in 35 landen naar het tekstbegrip van negenen tienjarige kinderen.
In 1991 was de uitkomst van het onderzoek minder positief; toen stond Nederland nog op de 21ste plaats. Dit slechte resultaat vormde voor de overheid aanleiding om meer geld vrij te maken voor het taalonderwijs, en in het onderwijsbeleid is er in het laatste decennium steeds meer aandacht gekomen voor taal - kennelijk met succes.
Volgens PIRLS heeft de tv overigens juist een positieve invloed. Hoe meer uren per dag kinderen tv-keken, hoe beter ze bleken bij de leestoets.
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Agressie. Recent onderzoek wijst uit dat gewelddadige teksten van liedjes tot agressieve gedachten leiden, aldus een artikel in Journal of Personality and Social Psychology. (ABC)
Niet vloeken. Sinds 24 april is het in de gemeente Tholen verboden om te vloeken. De gemeenteraad nam toen een vloekverbod op in de Algemene Plaatselijke Verordening. De politie kan vloekers overigens niet bekeuren: dat zou in strijd zijn met de grondwettelijke vrijheid van meningsuiting. (Haagsche Courant, BN/De Stem)
Oudste schrifttabletten geroofd. Onder de 170.000 kunstschatten die tijdens de plunderingen in Bagdad uit het archeologisch museum geroofd werden, bevonden zich ook enkele van de oudste schrifttabletten ter wereld (zo'n 5000 jaar oud). Assyrioloog Wilfred van Sott van de Universiteit Leiden vreest dat ze nu nooit meer vertaald kunnen worden: ‘Het ligt meer voor de hand dat ze verdwijnen in de kluizen van rijke verzamelaars.’ (New Scientist, BN/De Stem)
Taaltechnologie. Volgens een rapport van de Europese Commissie lopen Duitsland, Groot-Brittannië en Nederland voorop op het gebied van taaltechnologie, en bevinden Griekenland, Italië, Portugal en Oostenrijk zich in de achterhoede. (HLT Central)
Berg. De bekendste berg van Groot-Brittannië, Snowdon, moet volgens een Welshe taalgroep zijn originele Welshe naam, Yr Wyddfa (‘de voorname hoge grafplaats’), terugkrijgen. In andere landen zijn er vergelijkbare initiatieven: aboriginals pleiten voor de aboriginalnaam Uluru voor Ayers Rock, en Tibetanen willen dat de Mount Everest weer Qomolangma zal gaan heten. (BBC)
Nederlands in Australië. Uit de recentste Australische volkstelling blijkt dat 63% van de Nederlandse immigranten thuis geen Nederlands meer spreekt, maar Engels. In het algemeen blijkt dat hoe meer de moedertaal van het Engels verschilt, hoe meer die bij immigranten thuis gesproken wordt. Van de Vietnamezen bijvoorbeeld spreekt maar 2% thuis Engels. (The Age)
Zomervakanties. Inspecteur-generaal Kete Kervezee van de Onderwijsinspectie vindt dat scholen te lange zomervakanties hebben. Zij zei dat onlangs in het tv-programma Buitenhof. Kinderen van buitenlandse afkomst zijn volgens haar dan te lang in het buitenland, en dat gaat ten koste van hun Nederlands. (Nu.nl)
‘Drents sterft uit.’ Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen denken dat het Drents binnenkort verdwijnt doordat het opleidingsniveau in Drenthe snel stijgt, en juist hogeropgeleiden het dialect vaak niet beheersen. (Dagblad van het Noorden)
Latijn. Kennis van het Latijn blijkt niet zo nuttig voor het leren van andere talen als altijd is gedacht. Uit een Duits onderzoek is naar voren gekomen dat je beter Frans kunt leren dan Latijn als voorbereiding op bijvoorbeeld een studie Spaans. (NRC Handelsblad)
Koppelingen naar de originele berichten staan op de internetpagina www.onzetaal.nl/tamtam; let wel: internetkoppelingen verouderen snel. Op onze website staat iedere dag vers taalnieuws.
De Britse berg Snowdon-of moet het Yr Wyddfa zijn?