Uitslag vorige stemming
Verdachten worden in de krant meestal aangeduid met hun initialen. Dat heeft niet zo veel zin. Het is informatiever om die initialen achterwege te laten ten gunste van enkele kenmerken van zijn persoon, zoals leeftijd, woonplaats en beroep, zo stelde ik de vorige keer. Dit vond u een inspirerend onderwerp: maar liefst 172 lezers namen de moeite om te reageren. 122 van hen, dus meer dan twee derde, bleken het eens te zijn met de stelling. In de Volkskrant van 1 februari jl. treffen we nóg een goede reden aan om afscheid te nemen van initialen: daarin behandelt de ombudsman van deze krant een conflict tussen Cisca Dresselhuys van Opzij en een redacteur van de krant. Zij pikte het niet dat die haar in zijn column met ‘Circa D.’ had aangeduid. Initialen in een tekst criminaliseren even hard als het ogenbalkje bij een foto.
Wat overigens wel kan, is een bedreigde taal zo grondig mogelijk archiveren in woordenboeken, grammatica's en verhalen, zoals bijvoorbeeld wordt gedaan in het prestigieuze Rosetta-project. Vergeleken met de echte taal is het een schamel beetje. De echte taal zit in het hoofd van de sprekers, en komt eruit in flitsende dialogen bij ruzies, op de markt en bij het versieren. Daar blijft in een woordenboek niets van over. Daarom kunnen we dergelijke woordenboeken het best vergelijken met de poot van de dodo met een veertje eraan, die in Londen wordt bewaard: hoogstens een aandenken.
De stelling luidt deze keer:
Het is onzinnig om talen voor uitsterven te behoeden.
Bent u het eens of oneens met deze stelling? Breng voor 17 maart uw stem uit op onze website: www.onzetaal.nl. U kunt ook per post reageren; stuur een briefkaart met ‘Het is onzinnig om talen voor uitsterven te behoeden’ of ‘Het is zinnig om talen voor uitsterven te behoeden’ naar de redactie van Onze Taal, Raamweg 1a, 2596 HL Den Haag. In de volgende aflevering de uitslag van de stemming.