IJselijke stilte
Soms is het ook nodig aansluiting te vinden bij een gezelschapje. Hoe pakt u dat aan? U loopt met een glaasje rond en taxeert links en rechts de aanwezigen die staan opgesteld rond de ‘statafels’. De kringen hebben de rijen gesloten. Vragen of u mee mag doen? Een perifeer groepslid benaderen voor een gesprekje? Het kan veiliger en simpeler: u reikt over kringleden heen om uw lege glas weg te zetten of een handvol nootjes te pakken. De kring wijkt, u maakt tijdens de reikende beweging wat oogcontact en gaat actief luisteren, en hupsakee: u staat in de kring en doet lekker mee.
Ook als u de gewenste gesprekspartners hebt gevonden, kan het gebeuren dat de conversatie niet wil vlotten. Er wordt hunkerend buiten de kring gekeken, naar schoenpunten gestaard. Er valt een ‘ja, ja’. IJselijke stilte! U kunt dan vragen gaan stellen (‘Hoe is het?’ ‘Nog goede films gezien?’), maar in deze sfeer zal niemand van wal steken en is de kans groot dat u eenwoordantwoorden krijgt die doodvallen. Ga nu over op onderwerpen die niet de structuur van een echt gesprek vragen, maar beperkt kunnen blijven tot het over en weer opsommen van feitjes, tips en weetjes. Bij mannen werkt het om de mogelijkheid tot enige rivaliteit in de onderwerpskeuze mee te nemen, zodat het opsnijden kan beginnen. Bedenk wat die onderwerpen voor dit specifieke gezelschap zouden kunnen zijn: voetbal, auto's, fiscale tips, vakantiebestemmingen, wijn, muziek, kinderen.
Mocht dit alles niet werken, dan is er nóg een uitweg: de anekdote of, wat robuuster, de mop. Deze korte verhalen zijn ‘stand alone’-vertellingen, die zonder repliek kunnen. Het bijkomende voordeel is dat de ene mop of anekdote de andere oproept. Bij het vernemen van een sleutelwoord meldt u terloops: ‘Daar heb ik nog een aardig verhaal over.’ Taxeer het gezelschap en kom met een vertelling die voldoende gekruid is. Wees in elk geval zuinig met het ingrediënt ‘assertiviteit’ (niet een ‘zij zei’-‘ik zei’-verhaal, waarin met name wat ‘ik zei’ niet mals is) en houd het netjes. Als na de pointe het gezelschap glimlacht, lacht of buldert, gaat u kalmpjes over op een volgend verhaal, tenzij iemand anders in het ontdooiende gezelschap een bijdrage wil leveren. U zult merken dat de ene petite histoire op de andere volgt en degenen die geen bijdrage leveren zich gaan verontschuldigen met ‘Ik kan ze nooit onthouden.’
Als het goed is, bent u nu lekker op dreef. Het is nu alleen nog zaak de tijd goed in de gaten te houden. Een receptie heeft geen echte afloop, climax of ontknoping. Op een gegeven moment is het gewoon afgelopen. En wanneer mag ú weg? Dat is eigenlijk simpel: als de mensen die ertoe doen, hebben gezien dat u er was. Op dat moment loopt u gewoon de deur uit. Misschien mompelt u tegen achterblijvers nog iets over babysit, parkeermeter of theaterkaartjes.