Dozen verkopen zonder moeite
Marc van Oostendorp
U hebt een innovatief businessplan: uw bedrijf moet zich gaan toeleggen op de verkoop van lege dozen. U kunt u nog voorstellen hoe u de productie en distributie van dit nieuwe artikel gaat aanpakken. Maar de eerste stap is de lastigste: hoe structureert u de lezing om uw superieuren te overtuigen van de waarde van uw plan? Daarvoor gebruikt u de functie ‘AutoInhoud’ van PowerPoint.
Die functie is als grapje ontstaan, maar biedt inmiddels honderdduizenden mensen over de hele wereld houvast bij het in elkaar zetten van een lezing. Tijdens een verloren moment schijnen de programmeurs voor de grap eens een functie te hebben gemaakt waarmee de gebruiker met één druk op de knop een hele zakelijke presentatie kan maken. Met behulp van enkele bekende taaladviesboeken werd deze functie later van een degelijke inhoud voorzien. De gebruiker kiest of hij slecht nieuws te brengen heeft, of dat hij een nieuw zakenplan wil ontvouwen. Hij vult in hoeveel mensen er ontslagen worden, en binnen korte tijd staat er een ordelijke verzameling dia's op het scherm, met de tekst al grotendeels ingevuld.
Gestandaardiseerd
Hoe gaat dat met die lege dozen? U roept in PowerPoint de ‘Wizard AutoInhoud’ op. Deze stelt u enkele eenvoudige vragen, en maakt vervolgens de negen dia's voor u klaar die tezamen uw lezing vormen. U begint met het opsommen van de doelstellingen van uw bedrijf, vervolgens komen de wensen van de klanten (‘Als u twijfelt aan de wensen van het publiek, vraag dan om bevestiging’), de behoeften waarin door de lege dozen wordt voorzien (‘Voor deze sectie kunnen meerdere dia's nodig zijn’), een kostenanalyse, de kracht van uw bedrijf, een samenvatting van de voordelen en een samenvatting van de stappen die nog genomen moeten worden. Voor de kostenanalyse en de beschrijving van de consumentenbehoeften zijn de grafieken al ingevuld; u hoeft alleen nog wat cijfers te geven.
De hele presentatie is naar schatting binnen vijftien minuten in elkaar gezet. Geeft het te denken dat nu zelfs de manier waarop iemand zijn innovatieve ideeën presenteert volledig gestandaardiseerd is? De spreker moet zijn innovatieve businessplannen nog wel zelf maken. En de luisteraar weet weer wanneer hij echt moet opletten - als een uitvinder eens níét begint met een opsomming van de doelstellingen van het bedrijf.
De presentatie is te zien op:
www.onzetaal.nl/2001/12/oostendorppp.html.