Versleutelingswedloop
Al met al lijkt het nogal moeilijk om alle communicatie die er dag in, dag uit de wereld rondgaat écht automatisch te volgen. De taaltechnologie is daar nog lang niet ver genoeg voor gevorderd. Bovendien is het tamelijk makkelijk om aan al dat afluisteren te ontsnappen, bijvoorbeeld door je berichten te versleutelen.
De eenvoudigste manier om dat te doen, wordt gebruikt door kinderen die elkaar een geheimpje willen schrijven. Ze vervangen elke a door een b, elke b door een c, elke c door een d, enzovoort. Het probleem in de grotemensenwereld is dat een computer zo'n code makkelijk kan kraken. Hij kan elke mogelijke sleutel uitproberen en kijken of er een tekst uitkomt die zinnig lijkt (bijvoorbeeld doordat er woorden in voorkomen die in het woordenboek staan). Een wat geavanceerder manier om een code te kraken, is door gebruik te maken van taalstatistiek: als je weet dat een versleuteld bericht in het Nederlands is opgesteld, weet je ook dat de letter e er waarschijnlijk heel vaak in voorkomt, evenals de woordjes de, een en van, en dat maakt het decoderen eenvoudiger.
Er is de laatste jaren een wedloop ontstaan tussen versleutelaars aan de ene kant en codekrakers aan de andere. De computerprogramma's die de versleutelaars gebruiken, lijken vooralsnog aan de winnende hand, maar codes waarvan enkele jaren geleden werd gezegd dat ze nooit zouden kunnen worden gebroken, blijken nu toch gekraakt te kunnen worden - al moeten daarvoor dan wel heel veel aan elkaar geknoopte computers gebruikt worden.