Buitengesloten
Voor de opslagmiddelen die in de pratende jas verwerkt worden, gelden de bovenstaande bezwaren even hard. Het is niet waarschijnlijk dat de mp3-ontvanger de stomerij overleeft, laat staan de informatie op cd-rom of harde schijf. Voor vrouwen komt daar nog bij dat de gespreide manier van opslaan haaks staat op hun neiging alles in één tas op te bergen.
Ook bij de apparaten die de ontvanger van informatie ten dienste staan (zoals de telefoon), vallen kanttekeningen te maken. Is het bijvoorbeeld waarschijnlijk dat het gebruik van het mobieltje zo sterk zal blijven toenemen? Ik denk het niet. In de eerste plaats leidt het mobieltje tot een grotere psychische druk op de ontvanger doordat het hem totaal beschikbaar maakt, terwijl iedereen behoefte heeft aan momenten van incommunicabiliteit. Het verhaal gaat dat Japanse forenzen massaal hun toestel, dat ze van hun werkgever ‘cadeau gekregen’ hadden, ‘vergeten’ mee te nemen als ze uit de trein stappen. In de tweede plaats zijn de signalen van het mobieltje en de conversatie soms storend voor de omgeving, zoals in de bioscoop of concertzaal. Op dit punt zie je snel etiquetteregels ontstaan.
Een jas uit de ICD+(Industrial Clothing Division)-collectie van Levi's en Philips.
Ingebouwd zijn een mobiele telefoon, een mp3-speler, oortelefoontjes, een bedieningspaneeltje en bedrading.
Foto: Levi's®
Interessanter vind ik het verschijnsel dat omstanders zich - blijkens een continue stroom krantenberichtjes hierover - ook elders blijken te storen aan mobiele bellers, zoals in de wachtrij voor de kassa, op een terras, of in de bus. Wat kan daarachter zitten? Voor de nieuwsgierigen onder ons is het de irritatie dat we maar de helft horen (en dan altijd nog de minst interessante helft). Nette mensen zullen er zich juist aan ergeren dat ze ongewild deelgenoot worden