Scapino aan Vendex werd verkocht, verklaarde de eigenaar van Scapino: ‘Vendex is een goede bruid.’ Het eigen - kleinere - bedrijf zag hij dus, zonder het met zoveel woorden te zeggen, als de bruidegom. Dat de ‘bruid’ inderdaad niet de kleinste van de twee samenwerkende of fuserende partijen hoeft te zijn, blijkt ook uit een ander voorval. In de politiek - waar men eveneens dol is op de bruidenmetafoor - is de ‘bruid’ de partij die in alle omstandigheden nodig is om een regeringscoalitie te kunnen vormen. In de tijd vóór Paars was dat het CDA. ‘Het CDA zat altijd in het midden als de begeerde bruid, en maakte daar schaamteloos gebruik van’, schreef een krant.
Welke rol is voor een bedrijf nu te verkiezen, die van bruid of die van bruidegom? Het valt op dat bedrijven en politieke partijen niet snel van zichzélf zeggen dat ze de bruid zijn. Hoe mooi en verleidelijk bruiden ook heten te zijn, een zichzelf respecterend bedrijf is toch liever bruidegom dan bruid. Tenzij... tenzij Remco Campert het bij het rechte eind had. In de Volkskrantrubriek ‘Camu’ reageerde hij enkele jaren geleden op de voorgenomen fusie van de accountantskantoren Moret, Ernst & Young en KPMG. Hij citeerde een ME&Y-topman, die de volgende gedenkwaardige woorden had gesproken: ‘Als je een vrouw wilt, dan moet je ook de beste kiezen.’ Campert maakte hieruit op dat KPMG indertijd de bruid was, maar voegde daaraan toe: ‘Tenzij het een lesbisch huwelijk is, maar daar is men in die wereld nog niet aan toe.’
Inderdaad: het wachten is nu op een homohuwelijk. Welk fuserend bedrijvenpaar komt er als eerste voor uit dat beide partijen homo zijn?