Een taal is een taal als haar sprekers dat willen
De erkenning van het Zeeuws
Marc van Oostendorp - Meertens Instituut, Amsterdam
De provincie Zeeland wil dat het Zeeuws erkend wordt als streektaal. Eind februari diende het provinciebestuur een verzoek daartoe in bij de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Hoeveel kans maakt die aanvraag? En wat is eigenlijk het verschil tussen een taal en een dialect?
Wanneer is een stuk grond een zelfstandig land en wanneer een provincie? De geologie geeft geen bevredigend antwoord op deze vraag. Of een bepaald deel van de aarde als een zelfstandig land moet worden gezien, is niet afhankelijk van het aantal rivieren dat er stroomt of de variatie in bodemgesteldheid. De enige bepalende factor is de politiek: als de mensen op een bepaald deel van de aarde hun gebied een land willen noemen, en de internationale gemeenschap respecteert dat, dan is hun stukje grond daarmee een land geworden.
Sinds 1998 bestaat Noe (‘nu’), een Zeeuwstalig tijdschrift over taal en cultuur van Zeeland.
Precies zo is de vraag of een bepaalde manier van praten nu een taal moet worden genoemd of een dialect, ook een politieke kwestie. Taalkundigen bestuderen allerlei eigenschappen van taalsystemen - hoe ze klinken, hoe hun woordenschat in elkaar zit, wat hun geschiedenis is, enzovoort - maar geen van die eigenschappen geeft objectief uitsluitsel over de vraag of zo'n systeem nu een taal is of een dialect. Uiteindelijk hangt het antwoord op die vraag alleen af van de wil van de mensen die dat systeem gebruiken. Een taal is een taal als haar sprekers dat graag willen.