Gemeenten vallen over straatnamen
De ene na de andere nieuwbouwwijk verrijst in Nederland, en daarmee ontstaan ook allerlei nieuwe straten, die voorzien moeten worden van een naam. Dat laatste is nog niet zo eenvoudig, zo blijkt uit de verhitte discussies die de afgelopen tijd in enkele gemeenten zijn ontstaan. In Oud-Beijerland bijvoorbeeld, waar momenteel gebouwd wordt aan de componistenwijk Poortwijk II. Enkele raadsleden vielen over straatnamen als Stravinskypad en Tjaikowskipad. Die namen zouden niet alleen onuitspreekbaar zijn, maar vooral ook lastig te spellen. Dat de schrijfwijze van de twee namen inderdaad problematisch is, moge blijken uit de vele varianten die op de Nederlandse straatnaambordjes voorkomen. Zo vermeldt een postcodesite zowel de spelling Tsjaikowski als Tsjaikovski, Tsjaikowsky en zelfs Tsjaikofski; en zowel Stravinski als Strawinski en Strawinsky. De Oud-Beijerlandse varianten worden op de site nog niet genoemd. Ondanks alles ging de gemeenteraad akkoord met de voorgestelde straatnamen.
Het Goese nieuwbouwproject Ouverture moet een modérnecomponistenwijk worden. De gemeente koos voor straatnamen als John Lennonlaan, Freddy Mercuryhof, Janis Joplinhof en Jim Morrisonpad. Dit tot grote ergernis van S. de Putter van de SGP/Christen-Unie in de Goese gemeenteraad, die het ongepast vindt om straten te vernoemen naar artiesten met een levenswandel die geen navolging verdient. In een debat bleek De Putter echter alleen te staan in zijn kritiek.
De Haagse gemeenteraad ten slotte verbood de Aad Mansveldstraat en Dolf Brouwersstraat, namen die twee jaar geleden de winnende voorstellen waren bij een prijsvraag. Personen moeten namelijk langer dan tien jaar overleden zijn voordat er een straat naar hen vernoemd mag worden; de komiek Dolf Brouwers en de FC Den Haag-vedette Aad Mansveld overleden in respectievelijk 1997 en 1991.
Bronnen: www.pzc.nl, 20-12-2000; www.rotterdamsdagblad.nl, 21-12-2000; www.haagschecourant.nl, 8-1-2001; www.postcode.nl