Tijdschrift
De vereniging Veldeke (naar Hendrik van Veldeke, de oudst bekende Nederlandse dichter, die in het Limburgs schreef) heeft als doel ‘het instandhouden en bevorderen van de volkscultuur in beide Limburgen, in het bijzonder van de Limburgse dialecten’, of, zoals het tijdens de oprichtingsvergadering geformuleerd werd: ‘Limburgs dinke, Limburgs spreke, Limburgs blieve.’ En dat is gelukt, want niet alleen viert de vereniging dit jaar haar 75-jarig jubileum - met een nog steeds groeiend aantal leden - maar ook heeft ze in Limburg (en ook wel daarbuiten) een zekere naam en faam opgebouwd, mede doordat zij een rol heeft gespeeld bij de erkenning van het Limburgs als streektaal.
Het tijdschrift van de vereniging heet simpelweg Veldeke. Van oudsher wordt het voor een groot deel gevuld met proza en poëzie van leden, maar er staan ook veel artikelen in over culturele onderwerpen, zoals tv-programma's, film, (pop)muziek en literatuur (vertalingen in het Limburgs). Bovendien bevat elke aflevering een interview met een bekende Limburger. Onder aan elk artikel wordt vermeld welk van de vele Limburgse dialecten er is gebruikt. Behalve voor de Limburgse cultuur heeft men natuurlijk ook belangstelling voor de taalkundige aspecten van de Limburgse dialecten en het maatschappelijk draagvlak dat ze hebben. Die belangstelling uit zich in dialectologische, volkskundige en cultuurhistorische artikelen, beschouwende bijdragen over (de positie van) Limburg en het Limburgs, en signalementen van belangrijke (meest dialectologische) publicaties.
Dankzij de vele inzendingen van de leden is Veldeke een blad met een gevarieerde inhoud, waarin men rijp en groen door elkaar aantreft. De vormgeving van het blad doet ondanks het vierkleurenomslag wat amateuristisch aan.
Veldeke verschijnt zesmaal per jaar. Hoofdredactie: drs. Paul Weelen. Abonnementen à f 35,- per jaar kunnen worden aangevraagd bij Veldeke ledenadministratie, Postbus 2250, 6201 HB Maastricht. Telefoon 043 - 327 05 88; fax 043 - 327 05 89; e-mail p.m.hboltong@freeler.nl.
ISSN 0166-333X