greep, en de delen zijn niet langer scheidbaar. Het betreft een aantal werkwoorden die beginnen met aan, achter, door, om, onder, over en voor: aanbídden, achterhálen, doorlópen, omslúiten, onderbréken, overdénken, voorkómen. Het Nederlands kent ook voorvoegsels die vroeger zelfstandige woorden waren, maar die nu alleen nog maar voorvoegsel zijn. Een voorbeeld daarvan is be-, dat komt van bi ‘bij’: grijpen/begrijpen, vatten/bevatten.
Er is dus een glijdende schaal van grammaticalisatie, met aan het ene eind woorden als groen en aan het andere voorvoegsels als be-:
woord - partikel - partikel/voorvoegsel - voorvoegsel
Foto: Frank Jansen
Taal in beeld
Ook andere woorden hebben zo'n proces van grammaticalisatie ondergaan. Veel bijwoorden treden bijvoorbeeld op als partikel (zoals neer en voort in neerleggen, voortgaan). De bijvoeglijke naamwoorden mis en vol en het bijwoord weer zijn al echte voorvoegsels geworden: misdrágen, volhárden, weerstáan.
Samenkoppelingen die een lijdend voorwerp verlangen, weerspiegelen hun afkomst nog in die zin dat ze - omdat het partikel historisch dezelfde positie had als een resultatieve werkwoordsbepaling - niet nóg eens zo'n bepaling toestaan (vergelijk zin 5). Dat geldt zelfs voor werkwoorden met be-, die onmiskenbaar één woord vormen:
8 *Zij heeft zich helemaal groen beschilderd.
Zij heeft zich helemaal groen geschilderd.
Kortom: de geschiedenis van samenkoppelingen en werkwoorden met een voorvoegsel werkt nog door in de hedendaagse verbindingsmogelijkheden van zulke woorden. Dat is niet uniek voor samenkoppelingen: het komt ook voor bij andere gevallen van grammaticalisatie. Zo is het voorzetsel blijkens een grammaticalisatie van een vorm van het werkwoord blijken. Blijken kan alleen gecombineerd worden met een abstract onderwerp, niet met iets concreets. Precies hetzelfde geldt voor blijkens, dat alleen gevolgd kan worden door woorden met een zekere abstracte inhoud: naast blijkens deze opmerkingen en blijkens de stukken is bijvoorbeeld niet mogelijk *blijkens Jan, maar wel weer volgens Jan.
Zo geeft het begrip ‘grammaticalisatie’ ons veel inzicht in de aard van samenkoppelingen.