Oproep
Come in action!
Ite Rümke - redacteur NRC Handelsblad, bestuurslid Stichting Let Op Uw Taal
Steeds meer mensen klagen over het (onnodig) gebruik van Engels in het Nederlands. Een werkgroep van het Algemeen-Nederlands Verbond probeert er ook werkelijk iets tegen te ondernemen. Een opmerkelijke actie, waaraan iedereen kan meedoen. Ook de Stichting Let Op Uw Taal wil niet werkeloos blijven toezien.
‘What on earth is emotion?’, vraagt een buitenaardse tv-held mij op een meer dan levensgroot reclamebord bij een van de uitvalswegen van Amsterdam. ‘Wat is daarvan in hemelsnaam de bedoeling?’, vraag ik me op mijn beurt af, terwijl ik de autoradio aanzet. Daar vraagt net ‘ASB - the flexible workforce’ mijn aandacht. Leveren die flexibele werkkrachten af of wil men ermee zeggen dat ASB zelf een soepele instelling is? Ik tank vervolgens bij een benzinestation, BP. ‘We keep you moving’ is hun motto geworden. Wij blijven u bewegen? Wij laten u rijden? 's Avonds zie ik een nieuw televisiespotje: een sullige man met een kwijlende hond kijkt naar een koket dametje met een koningspoedel. De man verdwijnt in een lift, en op een streamertje verschijnen de woorden ‘No Sweat’ en het merk van een deodorant. No swet, no swiet, hoe spreek je dat überhaupt uit in het Engels?
Begrijp mij goed, ik ben geen taalpurist. Ik houd van een levende taal. Tal van Engelse en anderstalige leenwoorden gebruik ik zonder te aarzelen, en zonder het idee te hebben daarmee mijn taal tekort te doen. Maar het steeds toenemende aantal (reclame-)uitingen in dat wonderlijke Amerikaansige Engels stoort mij wel. Zou daar niet iets tegen te doen zijn?
Op een bestuursvergadering van de Stichting LOUT (Let Op Uw Taal) hebben we besloten tot een inventarisatie van het fenomeen. Hoe erg is het in werkelijkheid? Als we dat weten, kunnen we er misschien op een of andere manier iets tegen ondernemen. Maar inventariseren kunnen we niet als bestuur alleen. Vandaar mijn oproep aan de lezers van Onze Taal om LOUT te helpen. Kijk en luister de hele maand november naar alle niet-Nederlandstalige reclameboodschappen in kranten en in tijdschriften, op straat, op tv, aan de rand van het voetbalveld of op de radio. Schrijf die op en stuur (per post, fax of e-mail, zie het colofon) uw bevindingen over wat u waar hebt aangetroffen tot uiterlijk 10 december naar het Genootschap Onze Taal, t.a.v. de Stichting LOUT. In het februari/maartnummer van Onze Taal hopen we het resultaat te kunnen presenteren.
Readers, action please!