woord A(lternatieve) R(enovatie) M(aatschappij): de uitspraak als woord [arm] is waarschijnlijk mogelijk doordat we een stomme e (de sjwa) tussen de r en de m voegen: [arrum].
De negatieve uitzonderingen zijn dus beperkt tot eenlettergrepige letterwoorden. Voor deze woorden geldt de volgende regel:
2 Eenlettergrepige letterwoorden worden alleen als woord uitgesproken als ze beginnen en eindigen met een medeklinker.
Deze regel ‘verklaart’ de onmogelijkheid van Aan- en Afvoer Troepen [aat], KRO [kroo], Anti-Revolutionaire (Partij) [ar], Europese Economische Gemeenschap [eeg], Trans Europa Expres [tee], Europees Parlement [ep] tegenover het bestaan van Sociaal-Economische Raad [ser], Socialistische Arbeiders Partij [sap] en SAmenwerkingsverband Nederlandse Terminologie [sant]. Er bestaan wel uitzonderingen op de regel: Algemene Nederlandse Spraakkunst [ans], Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam [slaa], Overleg OnderwijsResearch en -Documentatie [oort] en Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie [knau]. Voor een deel komt de uitspraak van deze letterwoorden overeen met al bestaande woorden. De uitzonderingen hebben nog een opvallende eigenschap gemeen: er komen twee of meer medeklinkers in voor. Als dat inderdaad een voorwaarde blijkt te zijn, kunnen we regel (2) veranderen in:
2a Eenlettergrepige letterwoorden worden alleen als woord uitgesproken als er ten minste twee medeklinkers in voorkomen.
Bij de uitzonderingen Vrije Universiteit [vuu] en Gemeentelijke Universiteit [guu] doet zich waarschijnlijk net zo'n rijtjeseffect voor als bij de PGEM: vergelijk KUB [kup], RUG [rug], RUL [rul].
Natuurlijk verkláren de genoemde regels helemaal niets, maar behoeven ze juist zelf verklaring. Wat is de overeenkomst tussen meerlettergrepigheid en twee of meer medeklinkers? Wij denken dat het antwoord moet luiden dat letterwoorden een minimale omvang of een minimaal gewicht moeten hebben, willen ze voor een woorduitspraak in aanmerking komen. Het is alsof de taalgebruiker er weerzin tegen heeft om aanduidingen van gewichtige zaken en organisaties ineen te laten schrompelen tot één ademtochtje.