Vlaams in het Groene Boekje?
Deze zomer is er in Vlaanderen, en dan vooral in de Vlaamse krant De Standaard, een discussie gevoerd over Vlaamse woorden in het Groene Boekje. Horen ze er wel in thuis? En zo ja, welke dan wel en welke niet?
Het is geen nieuwe kwestie. Vorig jaar ageerde professor P.C. Paardekooper er nog tegen dat het vorige Groene Boekje dialectwoorden als goesting bevat. Het Groene Boekje geeft de spelling van de standaardtaal, aldus Paardekooper, en niet die van dialecten. Daarom vond hij dat er in het nieuwe Groene Boekje geen Vlaams meer mocht worden opgenomen. Maar dat is wel gebeurd.
De nieuwe woordenlijst bevat woorden die, volgens de inleiding, ‘tot de standaardtaal in Vlaanderen behoren’. En dat heeft wederom pennen in beweging gebracht. Zo schreef taalredacteur Ludo Permentier in De Standaard dat de gebruiker hieruit niets anders kan afleiden dan dat bijvoorbeeld blink op een bavet smeren standaard-Nederlands is geworden.
In totaal staan er zo'n 1500 Vlaamse woorden in het nieuwe Groene Boekje. Ook de keuze daarvan leidde tot kritiek, E. Berode somde in De Standaard vijftig Vlaamse woorden op; de helft daarvan kwam wél voor in het Groene Boekje (onder meer fis, ‘bunzing’, autostrade, ‘autoweg’ en aarsdarm, ‘endeldarm’), de andere helft niet (o.a. frigo, ‘koelkast’, mazoet, ‘stookolie’ en droogkuis, ‘stomerij’). Berode: ‘Het is van tweeën één, zeggen sommigen. Ofwel doe je de vijftig bovenstaande (en veel andere) woorden allemaal in de ban om de doodsimpele reden dat het gewestelijke termen zijn, en die kun je beter niet gebruiken in de standaardtaal. Ofwel vind je dat de Vlamingen de Nederlandse standaardtaal kunnen verrijken met hun Vlaamse woorden, ook al zijn het dialectismen (tutter), gallicismen (labo) of purismen (bestemmeling).’ Maar er is volgens hem nog een derde mogelijkheid, die ook in de inleiding van het Groene Boekje wordt genoemd: ‘wetenschappelijk onderzoek naar de zogenaamde transitowoordenschat, d.w.z. de woorden die op weg zijn van dialect naar standaardtaal’. Zulk onderzoek heeft echter, en weer citeert Berode het Groene Boekje, ‘nog niet of nauwelijks plaatsgevonden’.
Bronnen: De Standaard, 28-6 en 4-7-1996