● Aangeboren systeem
De 6000 talen die op aarde gesproken worden, hebben bepaalde kenmerken gemeen, zoals congruentie, het gebruik van hulpwerkwoorden en inversieregels, het onderscheid tussen naamwoorden en werkwoorden, onderwerpen en lijdende voorwerpen. De functies die deze taalkenmerken vervullen, hebben in de verschillende talen blijkbaar dezelfde - op zichzelf willekeurige - vorm aangenomen. Geen mens zou het toeval noemen als overal op aarde exact hetzelfde QWERTY-toetsenbord voor de schrijfmachine was uitgevonden. De universaliteit van taalkenmerken is evenmin toevallig: het moet ons allen aangeboren zijn. Voor het leren van taal heb je eigenlijk niets anders nodig dan de juiste genen en de juiste stukjes brein.
Pinker heeft een standaardwerk geschreven dat ook voor niet-professionele taalkundigen en psychologen van belang is. Niettemin blijft de universele, aangeboren taalstructuur hypothetisch. Een grammatica-gen is vooralsnog niet gevonden. Maar ook wie zich niet in Pinkers ideeën kan vinden, moet erkennen dat zijn boek briljant is. Hij haalt veel taalverwervingsonderzoek aan, maar houdt het 500 pagina's lang bijzonder leesbaar door de soepele taal en de originele en sappige voorbeelden. Maar zijn schets van de evolutie van de ‘grammaticamodule’, aan het eind van zijn boek, is speculatief. Ook waagt hij zich aan een beschrijving van vijftien ‘families van instincten’, die samen met ‘taal’ en ‘perceptie’ de aangeboren systemen in ons brein zouden vormen. Zelf vreest Pinker dat deze lijst ‘Voor sommige lezers misschien het definitieve bewijs levert dat ik gek geworden ben’. Dat valt mee, denk ik. Maar het raadsel ‘waar taal vandaan komt’ is daarmee nog niet opgelost. En dat is maar goed ook - want dat zou ons het genot van boeken als Het taalinstinct ontnemen.
Steven Pinker: The Language Instinct. The New Science of Language and Mind. Londen (etc.), Penguin Books, 1994. Prijs: f 29,95. ISBN 0 14 017529 6.
Steven Pinker: Het taalinstinct. Het taalscheppend vermogen van de mens. Vertaald en voor het Nederlandsetaalgebied bewerkt door Peter Diderich. Amsterdam, Uitgeverij Contact, 1995. Prijs: f 99,90. ISBN 90 254 1152 5