Persbericht Onze Taal:
Nieuwe spelling verwarrend
Redactie Onze Taal
In het vorige nummér zijn wij uitvoerig ingegaan op de nieuwe spellingregels en de toepassing ervan in drie naslagwerken: het nieuwe Groene Boekje, de nieuwe versie van de grote Van Dale en de Spellinggids van Wolters, Van Dale en Het Spectrum. De vier artikelen over deze kwestie gaven een tamelijk zorgwekkend beeld van de recente ontwikkelingen op spellinggebied. Op de nieuwe regels bleek veel aan te merken te zijn, net als op de manier waarop die zijn toegepast in de woordenlijsten. Bovendien werd duidelijk dat de drie naslagwerken op diverse punten van elkaar verschillen.
Voor het genootschap was dit alles eind vorig jaar aanleiding om een persbericht te versturen waarin wij erop wijzen dat de nieuwe situatie verontrustend is, en waarin wij oproepen tot samenwerking. Een gedeelte uit dat persbericht:
‘De taalgebruiker wordt geen dienst bewezen met de huidige situatie. Enkele van de nieuwe spellingregels zijn ingewikkeld en slecht toepasbaar, en de officiële woordenlijst bevat vele slordigheden en tekortkomingen. Van Dale heeft veel ongemak veroorzaakt door niet te wachten op de officiële woordenlijst en door eigen regels te gaan toepassen in een poging de officiële regels te vereenvoudigen. Door haast en door concurrentie in plaats van samenwerking in de uitgeverswereld voldoen de naslagwerken niet aan de eisen die eraan gesteld moeten worden. De nodige en beoogde rust op het terrein van de spelling is niet bereikt; het resultaat is juist onzekerheid bij de modale taalgebruiker.
Het genootschap - als “belangenvereniging” van 42.000 taalgebruikers - pleit voor overleg en samenwerking tussen de partijen die bij de spelling betrokken zijn, in het belang van de taalgebruiker. Verschillen tussen de naslagwerken moeten geïnventariseerd worden, en Van Dale en de Nederlandse Taalunie dienen elkaars beste keuzen over te nemen. Als de verwarrende verschillen zijn opgelost, moeten alle naslagwerken zich aan één vastgestelde spellingregeling houden.’
Zowel radio en televisie als de geschreven pers besteedden uitgebreid aandacht aan onze klacht en oproep - in berichten, verslagen en interviews. Maar belangrijker is natuurlijk of die oproep ook gehoor heeft gevonden. Al eerder, vlak voor de jaarwisseling, besloten de Nederlandse Taalunie (verantwoordelijk voor de samenstelling van het Groene Boekje) en Van Dale samen een inventarisatie te maken van de verschillen in hun naslagwerken. En de Vlaamse minister van cultuur Martens pleitte er een paar weken later voor enkele regels (vooral die voor de tussen-n) alsnog aan te passen. Maar zijn drie collega's van het Comité van Ministers van de Taalunie voelden daar niets voor. Vandaar dat de nieuwe spellingregels onverminderd gehandhaafd blijven, zoals de Taalunie ook stelt in een hierna afgedrukte reactie op de spellingartikelen in het januarinummer van Onze Taal. Behalve die reactie - en een weerwoord daarop - bevat dit nummer nog twee artikelen over de nieuwe spelling. Ook daarmee hopen we een bijdrage te leveren aan een spellingregeling waarmee iedereen uit de voeten kan.