Vraag & antwoord
Taaladviesdienst
● Relaitje/relaisje/relais'tje/relaistje
? Hoe vorm ik het verkleinwoord van relais, de benaming van een kleine elektronische schakelaar?
! Een twijfelgeval, maar onze voorkeur gaat uit naar relaitje - ook al is dit een onregelmatig gevormd woord. Bij de vorming van het verkleinwoord plaatsen we namelijk achter woorden die eindigen op een s het achtervoegsel -je (bijvoorbeeld baasje, vogelhuisje). Maar relaisje zou de uitspraak [relèsje] opleveren, terwijl we [relètje] zeggen.
De naslagwerken laten ons wat de verkleinvormen van Franse leenwoorden betreft vaak in de steek. Ook bij relais wordt niet aangegeven hoe het verkleinwoord gespeld wordt. In de Leidraad bij het nieuwe Groene Boekje staat alleen: ‘Bij sommige Franse leenwoorden verandert het grondwoord: aspirientje, depootje, logeetje, machientje, sardientje, souveniertje.’ (blz. 35) In geen van deze voorbeelden valt er echter een medeklinker weg, terwijl in relaitje de s zou wegvallen.
Toch zijn er woorden waarin de slotmedeklinker wel wegvalt bij de vorming van het verkleinwoord: diner wordt in het nieuwe Groene Boekje dineetje, en souper wordt soupeetje. Ook bij relaitje (en bij beaujolaitje) kunnen we de uitspraak van het woord dus het zwaarst laten wegen.