● Reuzenstap-reuzeleuk
Maar er is veel meer aan de hand. Naar wij pas na verschijning van ons artikel in NRC Handelsblad ontdekten, hebben de uitvoerders namens de Taalunie bij het ‘vertalen’ van het besluit van 24 oktober voor het Groene Boekje eigenmachtig een reparatie én opnieuw een fikse verandering aangebracht, zodat de daar (én in de nieuwe Schrijfwijzer) gegeven regel voor de tussen-e(n) op twee punten in regelrechte tegenspraak is met ‘de wet’, c.q. het besluit van 24 oktober, en dus per definitie onjuist.
De reparatie behelst de hierboven beschreven uitkomsten redacteureberaad en dergelijke. Op het laatste moment is er een ‘regel 1b’ in het Groene Boekje toegevoegd, die samenstellingen die beginnen met een woord dat niet op een -e eindigt en een dubbel meervoud heeft, alsnog van een n voorziet. Een lapmiddel, dat Jezus zijn doornenkroon teruggeeft en het bedrijf zijn debiteurenadministratie, maar het krenteweggensneetje onverlet laat, en evenmin iets verandert aan het majorettekorps of de courtisanekledij.
De eigenmachtige verandering van de uitvoerders betreft het in het besluit uitdrukkelijk uitgezonderde type luizebaan, hondeweer, klerezooi (deze voorbeelden staan er letterlijk in). In dat besluit blijft in zulke ‘samenstellingen waarvan het eerste lid normaal geen bijvoeglijk naamwoord is, maar in de samenstelling de waarde heeft van een bijvoeglijke of bijwoordelijke bepaling’ met een versterkende of waardetoekennende betekenis ten opzichte van het tweede lid, een tussen-n achterwege. Dus krijgen we naast de voorbeelden hierboven ook reuzestap, reuzeleuk, bereportie en berelekker, en wellicht uilebril. Maar het Groene Boekje beweert dat zulke samenstellingen alleen een n moeten ontberen als het geheel een bijvoeglijk naamwoord is. Van een geheel was in het besluit echter geen sprake. In het nieuwe Groene Boekje staat daardoor in flagrante tegenstelling met letter