● Overkoepelende regels
Om een zinvol software-taalprogramma te krijgen, moeten ook uitzonderingen op de regel hanteerbaar gemaakt worden voor de computer. Volgens Gosse Bouma kan dat - zonder de taal daarmee in een knellend keurslijf te persen - via de methode van het zogenoemde ‘defaultredeneren’. Stel dat er regels opgesteld moeten worden voor de vervoeging van Nederlandse werkwoorden.
Een goed computerprogramma heeft niet alleen weet van regels maar ook van uitzonderingen
Een van de regels is dat het voltooid deelwoord van regelmatige werkwoorden eindigt op -t of -d. Nu is er een groep half-onregelmatige werkwoorden (zoals lachen) die volgens precies dezelfde regels vervoegd worden als de regelmatige werkwoorden, behalve dat het voltooid deelwoord (gelachen) op -en eindigt. We kunnen deze groep natuurlijk als een aparte klasse opvatten, maar een intuïtief veel aansprekender oplossing is te zeggen dat ze voldoen aan alle regels voor regelmatige werkwoorden met uitzondering van de regel voor voltooide deelwoorden.
Een computerprogramma dat niet alleen weet heeft van regels maar ook van uitzonderingen, maakt het mogelijk om precies deze formulering te kiezen. Een werkwoord als werken bijvoorbeeld wordt dan gedefinieerd als een regelmatig werkwoord, wat betekent dat alle regels voor regelmatige werkwoorden daarop van toepassing zijn. Lachen wordt gedefinieerd als een regelmatig werkwoord waarvan het voltooid deelwoord gelachen is. Het programma weet nu dat voor de vervoeging van het werkwoord lachen de regels voor regelmatige werkwoorden van toepassing zijn met uitzondering van de regel voor voltooide deelwoorden, omdat in de definitie van lachen al staat vermeld wat de vorm van het voltooid deelwoord is. Het programma maakt hier gebruik van een algemene ‘default-regel’: het toepassen van een algemene regel wordt geblokkeerd als er expliciete informatie beschikbaar is die met de regel in strijd is. Een bijkomend voordeel van deze aanpak is dat het aantal afzonderlijke regels dat nodig is om de vervoeging van werkwoorden te beschrijven, sterk wordt verminderd.
Gosse Bouma - Nonmonotonicity and Categorial Unification Grammar, Rijksuniversiteit Groningen, 1993