● Taalunieproject
Sinds kort is er weer een nieuw initiatief, zij het dat het nog in de kinderschoenen staat. Ditmaal werd het voortouw genomen door Nico Groen (28), coördinator bij Het Spectrum van de recente herziening van de Prisma Woordenboeken. Groen hoorde dat ook de Nederlandse Taalunie plannen had voor een uitspraakwoordenboek en via via kwam hij bij Wim Zonneveld (43) terecht, hoogleraar in de fonologie aan de Universiteit Utrecht. Zonneveld kreeg recentelijk van de Taalunie 25.000 gulden voor het verrichten van vooronderzoek.
Zonneveld schetst in grote lijnen wat hij zoal te onderzoeken zal hebben. Bij verschillende universiteiten in ons land wordt op dit moment onderzoek verricht naar de zogeheten omzetting van grafeem (schrifteken) naar foneem (klankeenheid). Dit onderzoek wordt gedaan in de hoop ooit een computer te ontwikkelen die kan lezen en praten, maar Zonneveld is ervan overtuigd dat hij de resultaten ervan kan gebruiken voor een uitspraakwoordenboek. Daarnaast moet worden gekozen voor een weergave in klanktekens.
Wat dit betreft is Zonneveld zeker van een ding: hij zal niet kiezen voor het International Phonetical Alphabet (IPA), hoe goed dit ook is. Dit is namelijk ook ingewikkeld om te leren. Schutz, Bakker en Apeldoorn hadden het IPA al eerder van de hand gewezen. De consequentie zou zijn dat je eerst een nieuw alfabet moet leren voordat je zo'n uitspraakwoordenboek kunt gebruiken, en daar zullen maar weinigen voor voelen.
Daarnaast zullen er knopen moeten worden doorgehakt over uitspraakvariatie. In het Noorden van Nederland zeggen ze loopm, in het Zuiden lope, en het Oosten heeft weer zijn eigen dialecteigenaardigheden. Moet je die variaties opnemen of niet? En wat is goed of standaardtaal? Want kan een ‘gewoon’ woordenboek nog proberen om afstand te nemen van de rol van scheidsrechter, een uitspraakwoordenboek is per definitie normerend. Je hebt erg weinig aan zo'n boek als je er alleen maar uit leert dat een woord op allerlei verschillende manieren kan worden uitgesproken. Bovendien, anders dan bij spelling kan een lexicograaf wat dit betreft niet terugvallen op de overheid: geen regering zal zijn vingers willen branden aan een Groen Boekje voor de uitspraak!