● Gezond purisme
De afdelingen van de IPBB (Indonesische vereniging van docenten Nederlands) verzorgen uiteenlopende cursussen: voor rechters die hun leesvaardigheid willen bijspijkeren, voor jonge mensen die door hun werk (hotel, bank) in aanraking komen met het Nederlands, voor Indonesiërs met Nederlandse familie, voor ‘pure’ belangstellenden, enzovoort.
Op mijn reis werd ik begeleid door de secretaris van de vereniging, Pak Nastap. Ons bezoek was een goede gelegenheid voor de leden om bijeen te komen. Zo kon ik een indruk krijgen van de bijzondere ‘IPBB-cultuur’. Vrijwel alle IPBB'ers spreken vlekkeloos Nederlands en vele van hen luisteren dagelijks naar de Wereldomroep. Pak Nastap deelde ‘Onze Taal’ uit, waarop iedereen geabonneerd is. Het werd meteen met een gretigheid gelezen als betrof het het laatste nieuws. Het gezonde purisme viert er hoogtij. Engelse termen die in Nederland heel gewoon zijn, zijn hier taboe. Bij de IPBB in Surabaya baart de voortschrijdende vergrijzing wel enige zorgen omtrent de continuering van het vak. Na mijn praatje kreeg ik vooral vragen van algemene aard (‘Leren vrouwen inderdaad sneller een taal dan mannen?’ ‘Hoe leren mensen praten als ze geen grammatica krijgen?’ etc.)
Hoewel er tekenen zijn dat het Nederlands in Indonesië bedreigd wordt, kunnen we vaststellen dat onze taal nog springlevend is en bovendien bestaansrecht heeft: vele oudere Indonesiërs hechten op historische gronden waarde aan het onderwijs Nederlands in Indonesië. Een jonge generatie leert Nederlands vanwege het werk, de studie, Nederlandstalige verwanten of vrienden, of uit taalkundige interesse.
Het grote probleem waar de afdelingen mee kampen, is de financiering van de leermiddelen. De Nederlandse boeken zijn veel te duur voor de krappe beurs van de Indonesische studenten. Een kopieermanie is het gevolg. Er wordt gewerkt aan een goedkope uitgave van de Delftse Methode voor de Indonesische markt. We mogen hopen dat daar een stimulans van uitgaat. Ondersteuning vanuit Nederland is hard nodig.
We moeten de bakens alvast verzetten - in de hoop dat het tij weldra keert.