● Kleiner gaan wonen
Er staan in onze kranten meer rouwdan overlijdensadvertenties: een regionaal dagblad als de Leeuwarder Courant bevat gemiddeld 80-100 doodsberichten per dag, maar dat betreft hooguit dertig tot vijfendertig overledenen. Tien rouwadvertenties voor dezelfde persoon is daar geen uitzondering, in een enkel geval werd één persoon met meer dan dertig rouwadvertenties herdacht. In de grote landelijke kranten is men wat bescheidener: ze hebben zelden meer dan één pagina met advertenties, waarvan iets meer dan 50% overlijdensberichten in de strikte zin des woords. Nog altijd is het aantal mannen dat vermeld wordt in de Volkskrant en NRC Handelsblad veel groter dan dat van vrouwen (in de verhouding 65-35%), terwijl dat in Trouw al geruime tijd netjes gelijkelijk verdeeld is.
Overigens is er de laatste tijd een nieuw type rouwadvertenties in opkomst, het type dat ik voorlopig maar wil aanduiden met ‘in-memoriam-advertenties’: dat zijn berichten waarin wordt herdacht dat iemand één, vijf, tien jaar geleden op die dag is overleden. Vooral in de Volkskrant komt men ze tegen, een krant die erom bekend staat op dit gebied een voortrekkersrol te vervullen. (Zozeer dat de humorrubriek ‘Terzijde’ van Vrij Nederland ooit schreef: ‘Geen bloemen, geen bezoek, geen rare overlijdensadvertentie in de Volkskrant.’)
Van de meer dan 220 synoniemen voor ‘dood zijn’ of ‘doodgaan’, die dr. L. Brouwers vermeldt in zijn al eerder genoemde betekeniswoordenboek Het juiste woord, kiezen wij er maar een tiental in onze overlijdens- en rouwadvertenties. Nooit zullen wij daarin ‘om kroosjes gaan’, ‘de kraaienmars blazen’ of ‘het pierenkuiltje ingaan’, om een paar van Brouwers' omschrijvingen te noemen. (Hij vermeldt niet het mooiste eufemisme voor ‘begraven worden’ dat ik ooit heb gelezen: ‘kleiner gaan wonen’.) Ook ben ik nooit tegengekomen dat iemand ‘suffoqueerde’ of ‘de schuld der natuur moest betalen’.
Gek is dat alles niet, want met de dood gaan we voorzichtig om, ook in onze terminologie. Voorzichtig betekent enerzijds dat we ons aanpassen aan de gangbare terminologie, anderzijds dat we al te directe termen proberen te vermijden. Maar die twee hebben met elkaar te maken, want termen die eens zachter klonken, worden in de loop der jaren sleets, algemener, gewoner. Sterven, dat van oorsprong zelf ‘slapen’ betekent, is te bekend en daarmee te direct geworden. Het wordt in advertenties dan ook nauwelijks meer gebruikt, terwijl ingeslapen (vooral in de combinatie ‘is vredig ingeslapen’) aan populariteit wint.