● Levende associaties
Om de uitstraling van een auto over te brengen, wordt veel gebruik gemaakt van beeldspraak, van metaforen en vergelijkingen. Daarbij stelt men de auto meestal voor als een levend wezen. Soms is het een dier, bijvoorbeeld een paard - maar dan wel een volbloed die ‘van ongeduld staat te trappelen’. Gaat het om sportwagens, dan overheersen vergelijkingen met roofdieren; zo spreekt Autovisie over ‘het bloedstollende venijn van de Viper RT10’. Vergelijkingen met knuffeldiertjes bewaren we voor boodschappenwagentjes zoals de Panda of de Renault Twingo ‘met zijn vrolijke kikkerogen’. Bij de grotere modellen gaat het eerder om ongespecificeerde, maar dreigende diersoorten (‘het zwarte monster’, ‘een beest van een auto’).
Van dieren lenen auto's snelheid, kracht en agressie, maar van mensen verleidelijkheid, betrouwbaarheid en karakter. Volkswagen maakte een campagne voor de Golf met als verbindende gedachte ‘Deze jongen laat je nooit in de steek’. Peugeot 205 heeft als kopregel Makker. Maatje. Metgezel. De Peugeot 106 is zelfs ‘een mirakels maatje’ (in een advertentie met de kopregel ‘Hij wil u beschermen’).
De auto is meer dan een metgezel; hij is in de eerste plaats een partner. De westerse mens kan intieme relaties aangaan met een groot aantal objecten en gebruiksvoorwerpen, maar de auto is en blijft numero uno. ‘Het kiezen van een auto heeft in alle gevallen iets van het kiezen van een partner’, schrijft reclameman Joop Roomer. ‘De erotiek van het blik spitst zich toe op de vloeiende lijnen, de ronde vormen, het stoere front, de verleidelijkheid van de achtersteven, de geur van leer of andere bekleding. Het ontworpen model wil niets liever dan veroverd worden.’ (Blad over bladen 1992 - 4)
De auto heeft karakter, de auto is een metgezel, de auto is een partner - tot zover is alles duidelijk. Maar is de auto een man of een vrouw? Daarover geeft de reclame geen uitsluitsel. We zullen daarom wat dieper moeten afdalen in de krochten van de autojournalistiek; misschien kan een nadere analyse van de gehanteerde beeldspraak ons verder helpen.