Geschiedenis van clubnamen
Henk ten Berge - Egmond-Binnen
Begrippen uit de voetbalwereld en grillige clubnamen werden gesignaleerd door Jules Welling in het juninummer. Het is verleidelijk daar een vervolg op te schrijven. Zo hoort in het rijtje namen, gevormd door merkwaardige afkortingen, zeker het aloude Haagse HBS thuis, dat niet Hogere Burger School maar Houdt Braef Stand betekent. En ook mag niet ontbreken de veel voorkomende vereniging Tonegido: TOt Nut En Genoegen Is Deze Opgericht.
Bestudering van de namen, van die in het verenigingsleven in het algemeen trouwens, levert aardige gegevens op. Ze zijn gekomen in golven die iets zeggen over de tijd waarin men leefde en over de bevolkingsgroep waarin zo'n club ontstond. Zo werd de Engelse golf veroorzaakt door de arbeidersklasse in de grotere steden in een zucht naar status en stoerheid. Dat leverde o.a. de Enschedese, Alkmaarse, Sittardse en Zaanse Boys op, een alfabet vol Footballclubs van AFC tot en met ZFC, de Helderse, Heemsteedse, Schager en Groninger Racing Club en natuurlijk vele malen Quick, Be Quick, Go Ahead en Always Forward.
In landelijker streken werd het verenigingsleven beheerst door lieden die zich moesten behelpen met hun eigen spraak. Zij gaven de voorkeur aan SVW (Steeds Voor Waarts) boven Forward en speelden liever in Rijssen Vooruit, Hollandia, Brabantia of Frisia.
De alleroudste namen stammen uit de periode dat voetbal nog een elitaire sport was. Ze moesten een deftige indruk maken. De eruditie van de bedenkers moest eruit blijken en hun kennis van klassiek heldendom, van literatuur en talen. Wie anders komt er op Ajax, Xerxes, Achilles, Heracles, Hercules en Sparta? Robur et Velocitas uit de stad van AGOVV en Alcmaria Victrix vertonen waardigheid, evenals het Deventer UD, de oudste voetbalclub van Nederland. UD staat voor niets minder dan Utile Dulci. Maar u moet er niet verbaasd over zijn wanneer in de koekstad een kind van deze tijd dat zonder blikken of blozen verklaart met Uit Deventer.
De verlichte jaren zestig en zeventig hebben op een pikante manier huisgehouden onder de rk-verenigingen. De ontkerkelijking kostte steeds meer leden en het was raadzaam de kleedkamers open te stellen voor ‘andersdenkenden’. Daarom veranderde RKAFC zichzelf in AFC'34. In het Noordhollandse dorp Ursem heette de plaatselijke club St. Bavo, net als de parochiekerk, maar na een bewogen ledenvergadering werd dat Dynamo. In het naburige Obdam werd St. Victor vindingrijker veranderd: St. ging eraf en met dank aan de ezel werd ia toegevoegd: Victoria. Wat zal, niet alleen in prestaties, de toekomst zijn van de Waalwijkse eredivisieclub RKC zolang dat nog Rooms Katholieke Combinatie betekent? St. Adelbert in mijn dorp is een van de laatste voetballende heiligen in Nederland.
Ik durf aan deze ontwikkelingen geen godslasterlijke conclusies te verbinden, maar bedenkelijk is wel dat AFC '34, Dynamo en Victoria na de ontheiliging opvallend vaker wonnen en promoveerden. Zou de duivel zelf, die goaltjesdief, grijnzend zijn kans geroken hebben?