naamd, erkent ook stampij, maar verwijst daarbij naar stampei. De kleine Koenen en Verschueren geven alleen stampei, Kramers' Groot Woordenboek merkwaardigerwijze bovendien stampee, dat nergens anders te vinden is. De Grote Koenen voegt toe: ‘(oudfr. estampie)’ en treft daarmee die ei-spelling in het hart. Want we weten allemaal dat een oorspronkelijke i een hedendaagse ij heeft opgeleverd: vri werd vrij, liden werd lijden, parti werd partij. Daarentegen komt meier van maior, keizer van Caesar, vallei van vallée, trein van train, en kunnen de geleerden ons uitleggen hoe er een g is verdwenen in dweil, meid, ik zei en zeil.
Wordt het nu geen tijd om het WNT maar eens aan te slepen, het deel St-Strever? Het artikel staat boven aan kolom 617 en bevat zes voorbeelden: drie gespeld met ij, twee met i, een (uit een woordenboek) met ei, alle Vlaams of Brabants en een tot vier eeuwen oud. Hoogst verrassend is het trefwoord stampei, met daarachter als afwijkende vorm, in magere lettertjes, stampij. Hoe is de deelredacteur, wijlen dr. R. van der Meulen, daartoe gekomen?
Het antwoord geeft vermoedelijk het artikel dat in het WNT op stampei volgt, namelijk het werkwoord stampeien, dat ook al een tweede schrijfwijs dunnetjes toegevoegd krijgt: stampijen, en (ongeveer in 1930) ‘verouderd’ heet. Dit artikel bevat meer bewijsplaatsen dan het voorgaande, de meeste nu uit Hollandse teksten afkomstig (17de- of 18de-eeuws) en gespeld met ei of eij.
Welke schrijfwijs verdient, nu we dit alles weten, de voorkeur?
Aan dat werkwoord stampeien van onze gouden-eeuwers heeft de huidige taalpolitiek geen boodschap. De woordenboeken van nu kennen alleen stampei maken. We hebben uitsluitend te maken met het zelfstandig naamwoord. Uit hetgeen hierboven bijeengebracht is, blijkt toch wel ondubbelzinnig dat we conform onze traditionele spelregels stampij dienen te schrijven. Ere aan het woordenboek dat nog niet genoemd is: het Nieuw Handwoordenboek der Nederlandse Taal, ook een Van Dale, dat in de druk van 1975, volkomen terecht, geen andere vorm meldt dan stampij.