Oudgermanistiek en etymologie
Als derde punt van deze varia wil ik twee congressen aankondigen waarbij ik zelf nauw betrokken ben. Allereerst de Oudgermanistendag. Ik zit in het bestuur van de Vereniging van Oudgermanisten, die sinds 1987 bestaat. Ons doel is ‘het in stand houden en bevorderen van de onderlinge contacten van hen die, hetzij beroepsmatig, hetzij anderszins, geïnteresseerd zijn in de talen, literatuur, geschiedenis en cultuur der Germaanse volkeren van de oudste tijden tot aan het eind van de middeleeuwen’.
Ieder jaar organiseren wij een congresdag. Dit jaar op 27 mei in het congrescentrum Het Tehuis, Lutkenieuwstraat 13, Groningen. Het programma begint om half elf en duurt tot half vijf. De dag ervoor is er eveneens in Groningen een internationaal colloquium met de titel Germania Latinia. Inlichtingen over beide bijeenkomsten kunt u krijgen bij dr. T. Hofstra, Vakgr. Scand. talen en culturen + Oudgermanistiek, Fac. der Letteren, RUG, Grote Kruisstraat 2-1, 9712 TS Groningen.
Enkele jaren geleden heb ik in Onze Taal iets geschreven over de Nederlandse etymologische woordenboeken. Deze zijn dringend aan vernieuwing en herziening toe. Het laatst verschenen is het beknopte boekje van De Vries/De Tollenaere (1983). Vergeleken bij het buitenland loopt de Nederlandse taalgemeenschap achter op dit gebied. Maar daar gaat verandering in komen. Binnenkort verschijnt er bij Van Dale een vernieuwd etymologisch woordenboek. Maar dat is niet het enige. Een veel groter opgezet werk is in wording. Een Belgisch-Nederlands team van specialisten op het gebied van de geschiedenis van onze woordenschat zal de komende jaren een geheel nieuw etymologisch woordenboek samenstellen. De nadruk zal daarin, meer dan bij de bestaande produkten, liggen op een leesbare presentatie van de feiten en de met de vaderlandse geschiedenis samenhangende documentatie van de relevante ontwikkelingen.
Om wat meer bekendheid te geven aan dit nu al lopende project zal op 12 en 13 juni van dit jaar aan de VU in Amsterdam een internationaal etymologencongres plaatsvinden. De eerste dag is besloten en is bestemd voor de leden van de diverse woordenboekredacties. Op de tweede dag is er een algemeen programma. Het thema is: ‘de nieuwe etymologische woordenboeken van de moderne Westgermaanse talen’, en speciaal het initiatief van de Kiliaanstichting om een geheel nieuw Etymologisch woordenboek van het Nederlands samen te stellen. In acht lezingen komen Duitse, Engelse en Nederlandse etymologische woordenboeken aan de orde, en wordt ingegaan op de behandeling van leenwoorden, op het Oudnederlands en op Noordzeegermaanse aspecten van onze taal.
Tegen betaling van f 10,- kunt u daarbij aanwezig zijn. U kunt u vóór 16 mei schriftelijk aanmelden bij prof. dr. H.D. Meijering, VU, Fac. der Letteren, postbus 7161, 1007 MC Amsterdam. U ontvangt dan het definitieve programma en nadere mededelingen over de plaats van het congres. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij de Kiliaanstichting, Donsvlinder 68, 2317 KG Leiden.
OPBERGEN VAN ONZE TAAL
Bestuur Genootschap Onze Taal
Het genootschap heeft cassettes laten maken met de opdruk Onze Taal, waarin minstens zes jaargangen van Onze Taal kunnen worden opgeborgen. Na een nummer van Onze Taal gelezen te hebben, kunt u de aflevering los in de cassette plaatsen.
Cassette thuisgestuurd
Als u f 10,90 overmaakt op gironummer 42 659 02 van het Genootschap Onze Taal in Den Haag, dan levert het secretariaat de cassette via de post zonder verdere kosten bij u thuis af.