Meer voorbeelden
De zin waarmee ik begon, trof ik aan in het Leids Dagblad. Is het misschien een vergissing? Als zoiets eenmaal je aandacht getrokken heeft, valt het vaker op. In een gestencild buurtkrantje las ik Mocht u in die periode met vragen zitten, raden wij u aan kontakt op te nemen met (...). In NRC Handelsblad van 24 juni 1987: Wilt u een artikel of oude krant (...) opvragen, gaat u als volgt te werk: (...). In een manuscript van een gepromoveerd classicus: Wil de weigering echt begrepen worden, zal de man duidelijker moeten zijn. Martin van Amerongen schreef in zijn column in NRC Handelsblad van 26 september 1987: Leefden zij niet in de zeventiende eeuw, doch in de twintigste eeuw, waren zij duurbetaalde art directors geweest.
Niet precies eender maar er wel op lijkend zijn zinnen als Maar ook al verwijzen de woorden steeds naar hetzelfde verschijnsel, wil dat nog niet zeggen dat ze verwisselbaar zijn. Nog zo een: Zelfs al erken ik dat, betekent dit nog niet dat mijn stelling wegvalt.
Ik geloof niet dat deze zinnen allemaal op rekening van het toeval geschreven kunnen worden. Met andere woorden, dat ze simpel een vergissing zijn. Maar mijn kroongetuige is de Croma-reclamecampagne van vorig jaar.
Croma is een niet onbekend bak- en braadmiddel. Niet onbekend onder andere door peperdure reclame via de STER op televisie en via veelkleurige advertenties in damesbladen. Men maakte daarbij gebruik van de volgende zin:
- | Hou je van vlees, braad je in Croma. |
Deze zin heeft in de context van de reclame maar één interpretatie: ‘als je van vlees houdt, dan braad je dat in Croma’. Los van de context is er ook een andere interpretatie mogelijk, namelijk ‘... dan moet je je in Croma braden’, maar die is zeer zeker niet bedoeld. Als we dus die interpretatie mogen uitschakelen, dan is de Cromazin een treffend voorbeeld van het nieuwe soort zin dat ik hier wil signaleren. Treffend omdat nu niet meer aan een vergissing gedacht kan worden. In een reclamecampagne die maandenlang op de televisie te zien was en tientallen weken de damesbladen sierde, die tonnen gekost heeft en ongetwijfeld door tientallen personen vooraf bekeken en besproken is, in zo'n geval mogen we de eenvoudige vergissing uitsluiten. Voor deze reclamemensen was het een goede zin. Of ze moeten gedacht hebben dat gewone mensen nu eenmaal zo spreken, maar dat versterkt slechts mijn standpunt. Een interessant detail bij de televisiereclame is overigens dat we weliswaar bovenstaande zin in beeld kregen, maar tegelijkertijd een zwoele damesstem sprak: ‘Hou je van vlees, dan braad je in Croma’.
Ondertussen heb ik nog heel wat meer voorbeelden gevonden. Vergelijkbaar met de Croma-reclame is de advertentie van Volvo (de Volkskrant 11 febr. 1988): Een nieuwe auto kopen is een gebeurtenis. Wordt 't een Volvo, is het een mijlpaal. Of van Nissan: Weet je alles van Nissan, maak je kans op twee concertkaarten (NRC Handelsblad 23 april 1988). Zoek je wat anders, kom je naar Mijnders (Leids Dagblad 21 april 1988).