Tips voor dichters
Wat zich overigens wèl geheel laat doorlezen is de inleiding, en ik ben geneigd te zeggen dat het boek zijn prijs alleen daarom al waard is: die inleiding beslaat 65 pagina's, waarin Jaap Bakker op glasheldere wijze niet alleen allerlei soorten rijm, metrum en ritme, rijmschema's en versvormen behandelt, maar ook nuttige tips geeft voor het schrijven van gelegenheidspoëzie waar amateurdichters hun voordeel mee kunnen doen (en ik zeg nu amateurdichters, maar gezien enkele van de welgekozen voorbeelden zou ook menig ‘echt’ dichter er nog wat van kunnen opsteken).
Eigenlijk is er in die inleiding maar één ding dat ik enigszins betreur, en dat ik ook een beetje inconsequent vind, en dat zijn Jaap Bakkers criteria voor wat hij noemt ‘zuiver volrijm’ (p. 19), waarvan het vierde luidt: ‘vergelijkbaarheid van de klemtoonstructuur (wóórdenbóeken / ónderzóéken)’. Ik geef grif toe dat de twee tussen haakjes gegeven woorden op elkaar rijmen, maar waarom wordt aan zuiver volrijm niet de wat strengere eis gesteld van volledige gelijkheid van de klemtoonstructuur? En in feite stelt Jaap Bakker die eis ook impliciet door in zijn zogenaamde ‘mammoetrubrieken’ (op -a, -ies e.d.) subrubrieken aan te leggen waarin woorden gerangschikt zijn naar de klank in de twee-na-laatste lettergreep, voor zover die tenminste de hoofdklemtoon draagt. Onder -a vinden we in de subrubriek ee - ... - a bijvoorbeeld Amerika en hysterica, en hoezeer beide woorden ook rijmen op bijvoorbeeld achterna, op elkaar rijmen ze beter.
Zo rijmt jodium ook op drum, maar volmaakter op podium; zo rijmt ook handeling op ging, maar mooier op wandeling. Laat ik hier echter benadrukken dat deze fraaier rijmende paren in hun respectieve (sub)rubrieken in elkaars onmiddellijke nabijheid (vrijheid, blijheid) te vinden zijn; in de praktijk is Jaap Bakker dus mensen met een wat pietluttiger opvatting over zuiver volrijm ter wille.
Eigenlijk heb ik dus niets dan lof voor het boek zoals dat nu voor ons ligt. Jarenlang hebben we ons moeten behelpen met wat toch in feite, zeker nu we zien hoe het blijkbaar ook kan, goedwillend amateuristisch geklungel was; met Jaap Bakkers boek zijn we dan eindelijk in het bezit gekomen van een volwassen, eigentijds, compleet en uiterst gebruikersvriendelijk Nederlands Rijmwoordenboek, dat wat mij betreft Het Nederlands Rijmwoordenboek had mogen heten.
Jaap Bakker Nederlands Rijmwoordenboek, Bert Bakker, Amsterdam 1986, 408 blzn., paperback f 34,90, gebonden f 49,50.