Opmerkingen over inter-
J.S. Kik - neerlandicus, Eindhoven
In het artikel Van oude en nieuwe achtervoegsels (Onze Taal nr. 6, 52ste jrg.) behandelt W.B. Rombouts onder andere hoe met -taria, -tiek en -erie modieuze woorden kunnen worden gevormd als ijstaria, bouwtiek en bedderie. Ook inter- heeft zich tussen deze tijdverschijnselen een vaste plaats weten te verwerven, met dien verstande dat het hier geen achter- maar een voorvoegsel betreft.
Natuurlijk is inter- in interlokaal, internationaal en intercontinentaal geen modeverschijnsel te noemen. Wanneer we deze woorden bekijken in verhouding tot lokaal, nationaal en continentaal, zien we inter- een betekenisonderscheidende functie vervullen inzake tegengestelden.
Naar analogie van interlokaal, internationaal en intercontinentaal kunnen gemakkelijk nieuwe woorden (met inter-) worden gevormd die voor iedereen begrijpelijk zijn. Daarom wordt er ook een gretig gebruik gemaakt van inter-. Ik doel in dit geval op woorden als interfoto, intersnack, interfood, intercar, intermeubel, intertoys, interflower, interservice, intercolour en interroom.