De nieuwe vormgeving
Gesprekken over een betere vormgeving verlopen meestal moeizamer dan discussies over spellingvereenvoudiging. De een heeft zwaarwegende argumenten om alles bij het oude te laten. Een ander vraagt zich af waarom een zo snel groeiend blad als ‘Onze Taal’ nog steeds wordt opgemaakt op basis van achterhaalde principes. Discussies met lezers en typografen verliepen vaak onbevredigend.
Uiteindelijk besloot het bestuur naar aanleiding van klachten over ‘letterbrijpagina's’ deskundige adviezen in te winnen.
Een jaar lang heeft een commissie talrijke ontwerpen bestudeerd. Tientallen nieuwe vignetten en logo's werden van commentaar voorzien. Er werd gedebatteerd over de relatie vorm/inhoud, bladspiegel, kolombreedte en ‘bekopping’. Vormgevers zijn net binnenhuisarchitecten: de keuken is inderdaad fraai gesitueerd maar achteraf blijken toch enkele pijnlijke onhandigheidsaspecten. Een rijke staalkaart van lettertypen werd uit de letterkast getoverd. Typografen praten soms net als wijnkenners: dit lettertype heeft een modern zakelijk uiterlijk, maar die andere letter heeft een betere klassieke nasmaak. Vele voorstellen belandden onder de ontwerptafel.
Ten slotte werd een opmaak gekozen met als tekstletter de Garamond, een letter die ook vóór 1980 in onze kolommen werd gebruikt. De oorspronkelijke versie hiervan werd omstreeks 1540 gesneden door de Fransman Claude Garamond. Voor de koppen wordt nu een moderne schreefloze Helvetica gebruikt, een creatie van Max Miedinger uit 1958.
Het vignet werd ontworpen door de grafisch ontwerper Hendrik Bouw die tevens in samenwerking met Marjan Oleff de definitieve vormgeving voor het binnenwerk verzorgde. Het omslag is ontworpen door Annette Raven, studente aan de Christelijke Academie voor Beeldend Kunstonderwijs te Kampen.