Het Rijmschap
Vijftig à zestig inzendingen - we mogen niet klagen. Het merendeel is gebrekkig en / of vervelend; we klagen dus toch, maar dat komt later pas. We beginnen met het werk van degenen die de instructies hebben begrepen, en op interessante wijze uitgevoerd.
Ziehier een verdienstelijk ollekebolleke van A. Vroon uit Geldermalsen.
rijkslandbouwproefstation
Het onderschrift hierbij luidt: Werklozen opgelet! Hier is een baantje vrij. Bent u bekend met de wetenschapsdrift? Stuurt u dan maar eens een sollicitatiebrief naar onze afdeling landbouwvergift.
H. van Gelder te Amsterdam onderscheidt zich met een vindingrijk zeslettergrepig woord.
Zelf ligt men kalm aan een
Vernuftig is het acrostichon van A. Majoor te Soest.
Loon naar werken! De heer Vroon ontvangt bij gelegenheid een door ons beiden gesigneerde agenda voor het jaar 1982, de heer van Gelder mag ons een gehele dag vergezellen naar de platenstudio waar we The Rhymeship Rag laten opnemen, en bij de heer Majoor komen we eens lekker eten. Wat de brief van meneer Portegies Zwart (schuimbekkend, schuimbekkend) in het juninummer betreft: wie benieuwd is naar de toedracht, leze mijn commentaar op ‘Ichthyologie’ maar eens na, liefst zorgvuldig - en kan daarbij vaststellen dat de weergave van dat gedicht een onverminkte fotocopie is. De afwijking speelt overigens geen rol in het betoog.
H.H. Polzer
Volgt u de heren nog? Polzer en Portegies blijven betwisten wat mooi is en màg. Braaf ga ik na deze ichthyologische pennestrijd door met het juryverslag. Wat mij verwonderde: menige inzender had zich aan regels noch wetten gestoord en dong fervent naar de incompetentieprijs. Wacht, ik laat eventjes X aan het woord:
Onder de maat, helaas. Wij (de twee Rijmschappers) keken verwonderd naar X zijn stramien, waar het ontbreken van zeslettergrepigheid... prachtig, dat had u dus zelf al gezien. Laat ik eens verder gaan: nog een ontnuchtering; hier volgt een zomerimpressie van Y, die door onthutsende onorthodoxigheid vroeg om problemen met mei en met mij:
Waar is het misgegaan? Ons introductiestuk toonde u zesmaal een foutloos patroon, maar wat bleek: domoor en correspondentievriend struikelden over de juiste klemtoon. Kijk, en dat wreekte zich! Regeltje 6 vooral was voor de meesten een lijvig probleem. Daar hoort de stevigste, allerbelangrijkste klemtoon beslist op het vierde foneem. Potverdriedùbbeltjes, legitimátiekaart, Panathináíkoskuip, BOMBombomKNAL, liquiditéítsprobleem, laboratórium, kijk het maar na, hoor, het klopt overal! Wat ook belangrijk blijft: veertien maal dactylus! Al zijn trouvailles niet altijd suspect, zorg toch dat u niet het hoogstlamentabele stap-sprong-hink-sprong-hink-stap-metrum verwekt. Ken de beperkingen: ollekebollekes binden hun onderwerp aan een limiet. Woelige levens en onanecdotische tijdperken ophalen, doe dat maar niet! Dan nog 'n kleinigheid, dierbare briefschrijvers, over het zeslettergrepige woord: géén (brr...) constructies als koekentweeëiigheid (over Het Rijmschap bij voorbeeld). Akkoord?
(Technisch aantrekkelijk, leerrijk praktijkgeval van de hiervoor al genoemde heer Vroon.)
Stelt u nu ook eens uw versificatiekunst puntig en logisch en metrisch tentoon! In de septembermaand, na de vakantietijd, gaan wij weer zwaaien met wierook en zeis. Vanuit mijn tent op het Spekholzerheideveld groet ik u hartelijk.
Ivo de Wijs