Reclametaal II
Maken reclamemensen onzorgvuldig gebruik van het Nederlands? Een artikel in het juni/julinummer van O.T. handelt hierover en ik wil daar graag mijn zienswijze aan toevoegen. Reclame dient de commercie en is in feite een uiterst zakelijke activiteit. Maar de taal die erbij gebruikt wordt is niet zo nuchter en zakelijk, eerder het tegendeel. De schrijver van reclameteksten probeert zijn teksten zo te maken dat ze opvallen, dat u ze leest, zo diep mogelijk in uw geheugen doordringen en er zo lang mogelijk in blijven hangen. Interessant is nu dat de doeleinden van de reclameman en van ieder ander die communicatie bedrijft, nagenoeg het zelfde zijn.
Daarbij moeten we wel bedenken dat communicatie een menselijk verschijnsel is, waaraan vele sociale, psychologische en economische effecten inherent zijn. Een tekstschrijver streeft niet alleen naar logisch en fraai Nederlands. Hij bespeelt alle mogelijke elementen van de menselijke geest. Met originele, emotionele, komische en zelfs irriterende vondsten probeert hij zijn doel te bereiken. Als hij klaar is, wordt elke tekst besproken, met de opdrachtgevers waarbij elk woord wordt gewikt en gewogen, maar tegelijk kan dan het nadeel van het compromis binnensluipen.
Als u op reclameschilden in stadsbussen leest ‘De Demer hééft alles’, klopt De Demer bij u aan en hij zet u als buspassagier, die wat naar de andere passagiers en naar buiten kijkt, onderwijl aan het denken. Uw gedachtenmolen gaat malen: wat is De Demer, wat heeft hij, hij kan toch niet alles hebben? Zo klopt de tekstschrijver aan bij het deurtje van uw geheugen. Aan de ene kant gebruikt hij vaagheid, aan de andere kant zelfverzekerdheid en brutale bluf. Twee duidelijke elementen waar de tekst op steunt.
Het tweede voorbeeld is afkomstig van aanplakbiljetten bij autobushaltes. Het vermeldt ‘lievelingsfoto vergroot (50 × 60 cm) op posterformaat’, en uit de verdere tekst blijkt dat u een fotovergroting kunt krijgen. In de aangehaalde zin is een opeenhoping te vinden van elementen om uw aandacht te trekken en te zorgen dat het bericht in uw geheugen blijft hangen. Eerst een