Bevolkingsregister en burgerlijke stand
Het spraakgebruik, zowel mondeling als schriftelijk, hanteert de tweede van de hierboven gedrukte termen als het de eerste bedoelt. Laatstgenoemde is in de praktijk blijkbaar minder handzaam gebleken dan de andere. Bij de burgerlijke stand geef je geboorten aan, laat je je huwelijk of echtscheiding vastleggen en wordt iemands overlijden geregistreerd. Het bevolkingsregister daarentegen boekt allen, die in 'n gemeente woonplaats hebben. Zij hoeven daar dus niet te zijn geboren of getrouwd.
We zien hier weer 'n duidelijk voorbeeld van 't feit, dat 't volk z'n stem in de taal vaak beslissend is: ‘burgerlijke stand’ wordt geleidelijk gevuld met de inhoud die feitelijk wordt (werd) aangeduid door ‘bevolkingsregister’. Een merkwaardige verschuiving in terminologie!
De inhoud ‘is armer, de omvang’ rijker geworden (Hermann Paul).
Tenslotte 'n recente aanhaling uit ‘Hervormd Nederland’ van 13 maart 1965, waar (ds.) L.H. R(uitenberg) schrijft: ‘Maar van hen grepen slechts enkelen de gelegenheid aan een formulier te tekenen, dat ze afgevoerd wilden worden van de burgerlijke stand als ‘hervormd’.
G.J. Uitman (Zeist)