Jaarverslag 1963
Het jaar 1963 was voor het genootschap een jaar waarin geen grootse manifestatie naar buiten werd georganiseerd. Dat wil niet zeggen dat er niet veel werk werd verricht: de contacten met andere verenigingen moesten worden gehandhaafd en verstevigd, propaganda voor het Genootschap moest worden verricht. Het bestuur vergaderde vier keer in het afgelopen jaar. Belangrijke punten van bespreking waren o.a. de contacten met sociale organisaties in Nederland, de voorbereiding van een nieuw congres en de middelen om nieuwe leden te werven.
Door acties van het bureau werden er in 1963 461 nieuwe leden geworven, Daarnaast moet de aanwas genoemd worden, bewerkstelligd door de uitgever. Steeds groter blijkt de belangstelling van de lezers te worden: in 1963 ontving het bureau 534 brieven met taalvragen. Ieder kreeg antwoord, hetzij persoonlijk, hetzij in het blad. Sommige vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden, andere vergen veel voorbereiding.
Vooral met de Vereniging voor Beschaafde Omgangstaal waren er ook dit jaar zeer aangename ontmoetingen.
1. O.T. was vertegenwoordigd tijdens de week voor de Beschaafde Omgangstaal in februari te Oostende.
2. De redacteur woonde de uitreiking van de V.B.O.-prijs bij aan Julien Kuypers te Brussel.
3. O.T. was vertegenwoordigd op de conferentie van de V.B.O. te Kalmthout in september 1963.
Daarnaast bleven het bureau van O.T. en dat van de V.B.O. voortdurend in verbinding als het gezamenlijke plannen betrof.
De jaarlijkse ledenvergadering werd gehouden op 20 april 1963. Aan deze vergadering was geen spreekbeurt over een algemeen taalkundig onderwerp verbonden, zodat de belangstelling van de zijde van de leden niet groot was. Het bestuurslid H.H.J. van de Pol werd voor een periode van vier jaren bij acclamatie herkozen. Het bestuur was vertegenwoordigd bij de uitreiking van de Visser-Neerlandia-prijzen en bij het Algemeen Nederlands Congres dat op 1, 2 en 3 november te Antwerpen werd gehouden. Bij dit congres is de stichting van een Hoge Raad voor de Nederlandse Cultuur ter sprake gekomen. De belangstelling voor dit uitstekend georganiseerde congres was zeer groot.
Het genootschap heeft zijn medewerking verleend bij de totstandkoming van het boek voor prof. Wille ‘Literair-historische Opstellen’.
In november is prof. Kloeke ten gevolge van een ongeval overleden. Het bestuur was op de begrafenis vertegenwoordigd. In prof. Kloeke heeft het Genootschap Onze Taal een toegewijde vriend verloren. Niet alleen door adviezen en correspondentie, maar ook door zijn bezoeken aan onze congressen toonde hij jarenlang zijn diepgaande belangstelling voor ons werk. Het orgaan verscheen in 1963 elf keer. Het totaal aantal bladzijden bedroeg zeventig. In januari werd de tekst van de vier voordrachten van het congres 1962 opgenomen. Dit nummer is in een groter oplaag verschenen, zodat het ook aan vele andere belangstellenden kon worden gestuurd.
Het bestuur kan over de gang van zaken in 1963 zeker tevreden zijn. Toch blijft de noodzaak om nieuwe wegen te zoeken waarlangs het werk van ons genootschap tot grotere bekendheid in ons land zal kunnen leiden.
Het vijfde grote
TAALCONGRES
van het Genootschap Onze Taal zal zijn op: ZATERDAG 10 OKTOBER 1964
in het Kurhaus te Scheveningen
Houdt u deze datum alvast vrij?