invoering der elektriciteit in de woning (die ik nog bewust heb beleefd in 1920) heten de dingen om stekkers in te steken stopcontact, en zo heten ze nog, ook in de winkel van de installateur. Maar in 1955 is een boekje verschenen waarin een groep belanghebbenden de onderlinge afspraak heeft gepubliceerd om wat in het algemene Nederlands stopcontact heette wandcontactdoos te noemen; teneinde de verwarring te vergroten heeft men de oude term van een nieuwe inhoud voorzien. Wat stopcontact betreft, heeft dit papieren kindje nooit geregeerd, behalve dan in prijscouranten van grossiers en in ambtelijke voorschriften. In de jongste druk van de dikke Van Dale zie ik zelfs staan: ‘stopcontact - officieel genaamd wandcontactdoos’ en de rest van de omschrijving betreft alleen maar dat ding aan de muur. Is de redactie van dat woordenboek dan ook gek? En zo ja, wie stelt die diagnose?
Het is een heilloos misverstand te menen dat men binnen de techniek autonoom zou kunnen uitmaken wat de woorden betekenen, vooral als het gaat om dingen die niet specifiek aan techniek of wetenschap zijn voorbehouden.
De waan van een volstrekte eigenmachtigheid is nog gevaarlijk ook, wanneer zij zich doet gelden bij de creatie van nieuwe woorden. Men kan geen vruchtbare bijdrage leveren aan de technische terminologie door methodisch de positieve en negatieve wetten te negeren die onze woordvorming sinds eeuwen hebben beheerst. Men hoeft niet te hopen dat zijn maaksels ooit ingang zullen vinden, wanneer men alleen in logica gelooft en minachting heeft voor uitspreekbaarheid, klankeffecten, associaties en beeldkracht.
Nog twee opmerkingen tot slot, om misverstanden te voorkomen. Ten eerste: taalkundigen zijn niet de uitvinders van de taalregels die zij willen doen respecteren; zij pogen een cultuurgoed te verdedigen tegen veronachtzaming. Ten tweede: technici zijn niet de taalbarbaren die zij kunnen gaan lijken door een gekunstelde scheiding tussen hun taalgebied en dat van ons allen. Integendeel, in de wereld van techniek en natuurwetenschap wordt met grote toewijding en zelfkritiek gestreefd naar wezenlijke taalverrijking. Ook het gesignaleerde boekje uit 1955 getuigt daarvan.
Technische Hogeschool Eindhoven
Drs. J.J.M. Bakker