Ambtshalve aanslagen
(Ir. J.M.) Op een strookje om een belastingsbiljet lees ik: ‘Dit voorkomt onnodig geschrijf en... ambtshalve aanslagen!!’
Ik begrijp die bezorgdheid niet helemaal: aan onnodig geschrijf zal iedereen een hekel hebben, maar ik denk dat wel niemand bezwaar zal maken tegen een halve aanslag! Of zou de desbetreffende ambtenaar misschien niet weten, dat er enig verschil bestaat tussen een bijwoord en een bijvoeglijk naamwoord?
Een andere, ongeveer soortgelijke fout die we tegenwoordig nogal eens tegenkomen, is de volgende: ‘Er is geen voldoende geld meer in kas’. De bedoeling van deze zin is dan echter niet, dat het geld waarover de ijverige thesaurier beschikt, niet aan bepaalde eisen voldoet of iets van die aard, maar de opzet is aan te geven, dat er niet zoveel geld aanwezig is als nodig of gewenst wordt geacht. De man had dus moeten zeggen: ‘Er is niet voldoende geld meer in kas.’.
Ik neem niet aan, dat deze thesaurier die dit schreef, niet voldoende hersens heeft, evenmin dat het geen voldoende hersens zijn, maar wèl, dat hij ze niet voldoende heeft ge bruikt. En dat is toch, naar ik meen, een eis die we mogen stellen bij het hanteren van onze Nederlandse taal.