Verslag over het jaar 1957
Het afgelopen jaar heeft ons een stap verder gebracht op de weg die tot grotere bekendheid van ons Genootschap moet voeren. Toen op het einde van 1956 de toekenning van een subsidie een feit was geworden, was de tijd rijp om naar een vaste secretaris om te zien, zoals de titel aanvankelijk luidde. Het bestuur heeft ervaren dat het kiezen van deze functionaris buitengewoon moeilijk is. Er hebben zich vele kandidaten aangemeld, doch bij nadere kennismaking met de taak dan wel met de persoon liepen de besprekingen telkens op niets uit.
Nadat de eerste langdurige pogingen werkelijk geheel waren uitgeput, heeft de redacteur het plan geopperd dat hij zelf met het werk een begin zou maken om het tenminste in beweging te kunnen zetten. Dit plan is met graagte aanvaard, waarbij zich de gelukkige omstandigheid voordeed dat er in het kantoor van het A.N.P. een combinatie mogelijk bleek met het persagentschap Belga. Dat wilde zeggen dat het Genootschap en Belga samen het lokaal voor dit agentschap huren en de typiste van Belga tevens voor het Genootschap werkt en door ons voor een evenredig deel wordt bezoldigd.
Nadat aldus het schip was uitgerust, zijn we op 15 september van wal gestoken onder de naam: Bureau van het Genootschap ‘Onze Taal’,
met aan het hoofd een directeur bijgestaan door een secretaresse.
Hiermede is de mogelijkheid geopend om op stelselmatige wijze leden te werven en het Genootschap op een meer doelgerichte wijze onder de aandacht van het publiek te brengen.
Het eerste resultaat van deze nieuwe opzet mag verblijdend worden genoemd. Door de gevoerde propaganda zijn er in het laatste kwartaal van 1957 een goede 400 lezers en leden bijgekomen. De netto toeneming voor het gehele jaar 1957 bedraagt 572 lezers; de bruto toeneming beloopt evenwel 983 lezers, daar er 411 opzeggingen hebben plaatsgehad.
Ons orgaan had aan het einde van het jaar een oplage bereikt van 6000 exemplaren. Uit de geregeld binnenkomende brieven van de lezers blijkt dat het zich bij voortduring in grote belangstelling mag verheugen. Ten einde de inhoud zo breed mogelijk te doen zijn, hebben wij voor hoofdartikelen de medewerking van anderen verkregen. Meer dan eens wordt naar oude jaargangen en oude nummers gevraagd, hetgeen voor het bestuur aanleiding werd de prijs per nummer op 10 cent te bepalen.
Voor de 5 jaargangen 1952-'56 zijn de banden weer aangemaakt. De Raad van Deskundigen en enkele bijzondere leden ontvingen de gebonden jaargangen als geschenk (in het geheel 13).
Met het samenstellen van de klapper zijn moeilijkheden gerezen, die in 1958 tot óplossing zullen komen. Aan degenen die een exemplaar wensen te ontvangen, zal een bijdrage in de kosten worden gevraagd op basis van vrijwilligheid.
Het bestuur vergaderde vijf maal om te bevestigen wat achter de schermen met veel tijdrovend overleg