Een aantal mensen is/zijn
(A.v.M.) Ik lees in O.T. februari ‘een aantal deskundigen die begrip hebben van voorschriften enz., zouden deze bandjes moeten voorzien’. Ik heb altijd geleerd dat ‘aantal’ enkelvoud is. Loopt mijn klok nu achter?
(Red.) Een beroemd geval. Ons ‘hebben’ kunnen we eenvoudig verdedigen door te zeggen dat het via ‘die’ op ‘deskundigen’ slaat, anders hadden we ‘dat’ genomen: een aantal deskundigen dat... Met ‘zouden’ komen we er evenwel zo gemakkelijk niet af. In de originele zin staan echter tussen het woord ‘aantal’ en het gezegde ‘zouden’ wel geteld negentien woorden! U moet het ons dan niet kwalijk nemen dat we het enkelvoudige van aantal in zo'n geval langzamerhand vergeten!
Toch moeten we waarschuwen tegen de oude opvatting, dat ‘een aantal mensen is’ alleen goed is en ‘een aantal mensen zijn’ beslist fout. Onzes inziens is er zelfs een klein betekenisverschil: in het eerste geval krijgt de eenheid van het aantal iets meer nadruk en in het tweede geval de veelheid van de mensen. Voelt u geen verschil tussen ‘in de kelder ligt nog twee kilo andijvie’ en ‘in de kelder liggen nog twee kilo andijvie’? Met ‘twee kisten andijvie’ kunt u niet zo'n paar maken. Blijkbaar hebben groepen met ‘kilo’ dus andere regels dan groepen met ‘kisten’.