Gedrukten
Een lezer vestigt onze aandacht op een paar zinnen uit een circulaire, die onlangs door een van onze ministeries werd verzonden: ‘Door de uitgevers voor de gemeente-administratie worden U gedrukten aangeboden, welke....’
‘Deze firma's hebben van mij toestemming gekregen dezen gedrukten te vervaardigen, zodat....’
‘Voor het geval U.... soortgelijke gedrukten worden aangeboden....’
De lezer vraagt ons oordeel over ‘deze taalverrijking’. Nu, wij achten een dergelijk gebruik van ‘gedrukten’ maar een twijfelachtige aanwinst!
't Is eigenlijk het tegendeel van een aanwinst! Want er is immers een woord weggelaten. Welk woord? Dat blijkt nergens uit. Een bijvoeglijk naamwoord of een als zodanig gebruikt verleden deelwoord kan ook zelfstandig gebezigd worden, maar alleen als het zelfstandige naamwoord, waar het een bepaling bij is, van te voren genoemd is, b.v.: de kleine appels mogen jullie opeten, de grote zullen we bewaren; gepelde rijst is duurder dan ongepelde; vroeger kregen we altijd getypte circulaires, tegenwoordig meestal gedrukte. Maar gedrukte te bezigen voor iets dat gedrukt is, dat gaat niet. Waarom niet: drukwerk? In bovengenoemd geval worden waarschijnlijk modellen bedoeld, men zou dus kunnen schrijven: drukwerkjes of gedrukte modellen.