| |
| |
| |
Uit de tijdschriften
Bzzletin 19 (1990), nr. 175
is een themanummer over Homerus met enkele bijdragen die voor de Nederlandse literatuur van bijzonder belang zijn: Ron Elshout onderzoekt de Bronnen en betekenis van F.C. Terborghs ‘Odysseus' laatste tocht’ en M. d'Hane-Scheltema buigt zich in Muze, vertaal mij Homerus... over de vertalingen van P.C. Boutens.
| |
Dietsche warande & Belfort 135 (1990), nr. 3
opent met een korte hulde voor Huub Herreweghen ter gelegenheid van diens 70ste verjaardag. - Bij de dood van Etienne Leroux is een essay van J.C. Kannemeyer over deze Zuidafrikaanse romanschrijver. - Luc Dirikx buigt zich in Othomar, Ludwig, Rudolf en al die anderen... over de koningsromans van Louis Couperus. - Ploegt de boer nog voort? is een bijdrage van Marcel Janssens met notities over het landelijke leven in de Vlaamse literatuur. - In de ‘Kroniek’-rubriek schrijft Rita Ghesquiere over De fantastische meneer Dahl en zij neemt voorts het oeuvre van deze succesvolle kinderboekenschrijver onder de loep. - Jo Tollebeek onderzoekt in Het postulaat van Plumb het succes van de verhalende geschiedschrijving. - In Terugblik beoordeelt Ton Anbeek zijn geruchtmakende artikel ‘Heeft de Nederlandse roman meer behoefte aan straatrumoer?’, dat hij bijna 10 jaar geleden schreef, op zijn feilen en verdiensten. - Bert Peene geeft in het tweede deel van de reeks over de literaire autobiografie Zes redenen om Achterbergs biografie te schrijven, waarbij sommige biografen last blijken te hebben van ‘bewustzijnsvernauwing’ . - Tenslotte bespreekt Siem Bakker het Schrijversprentenboek Opwaartschewegen en belicht Hugo Bousset Het beleg van Laken 2 van Walter van den Broeck.
| |
Dokumentaal 19 (1990), nr. 2
De rubrieken Vakgenootschap, Van de stichtingen: Lopend onderzoek Stichting Literatuurwetenschap (301), Gepromoveerd en Pas verschenen. - In Cultuur onder de knop, maar voor wie? vergelijkt Henk de Kookere vier literaire en kulturele bestanden voor het zoeken van informatie per computer: CEN, BNTL, TACO/Literair en STCN. - Onder de titel: Over bibliografie gesproken plaatst M. De Smedt kanttekeningen bij: A.O. Kouwenhoven, Inleiding tot de bibliografie. Oude en nieuwe wegen voor het zoeken en toegankelijk maken van documentaire informatie. - J.A. Gruys en C. de Wolf zorgen voor aanvullingen op de Thesaurus 1473-1800. - B. van Selm geeft een beschrijving van De Catalogus-Universalis van Broer Jansz.
| |
English Studies 71 (1990), nr. 3
O.a. een studie van A.G. den Otter over Lekker Scrabbling: Discovery and Expla-nation of Once-Dutch Wordsin the Oxford English Dictionary.
| |
Forum der Letteren 31 (1990), nr. 2
In De interpretatiestructuur van passieve zinnen stelt Arie Verhagen uit praktisch oogpunt een wijziging voor in de analyse van de lijdende vorm in het Nederlands. - Uitgaande van de strukturalistische positie (Lotman en Riffaterre) onderneemt W. Bronzwaer met Poëzie en iconiciteit een poging om de theorievorming m.b.t. het vraagstuk van de iconiciteit in het poëtisch taalgebruik in een ander, niet-strukturalistisch perspektief te bestuderen; een recente publikatie van De Pater en Van Lange-donck bewijst daarbij goede diensten. - Over de betekenis van zgn. ‘doorzichtige’ samenstellingen schrijft F.J. Heyvaert. Aanleiding tot deze bijdrage was het probleem wanneer een samenstelling het voorwerp hoort te zijn van lexikografische beschrijving. - In zijn artikel Chandos' ontwaken. Von Hofmannsthals Ein Brief tussen Symbolisme en Modernisme probeert Hans van Stralen Ein Brief van Von Hofmannsthal (1902) als een sleuteltekst tussen het Symbolisme en het Modernisme
| |
| |
te duiden. - Met Detective en anti-detective reageert Jack van der Weide op een eerdere bijdrage van Hanneke Mulder over de (anti-)detective bij Grillet, Echenoz en Krol.
Boekbesprekingen: Maaike Meijer, De lust tot lezen. Nederlandse dichteressen en het literaire systeem (door Pamela Pattynama); Ton Anbeek en Jaap Goedegebuure, Het literaire leven in de twintigste eeuw (door R.P. Meijer); Dirk Geeraerts, Wat er in een woord zit. Facetten van de lexicale semantiek (door Matthias Hüning & Bram Jagersma); Rob Wolfs, De Slingerslag in Eva: Dichten en denken van Carry van Bruggen (door Alpita de Jong); Anne de Vries, Wat heten goede kinderboeken?De theoretische opvattingen over kinderliteratuur en de praktijk van de boekbeoordeling in Nederland, 1880-1980 (door Joke Linders); Rita Devos en Ludo Beheydt, Aanzet tot een grammaticaal woordenboek (door R. Salverda); Jan van Eijck en Elias Thijsse, Logica voor alfa 's en informatici (door Marjan Grootveld).
| |
De gids 153 (1990), nr. 6
opent met een bijdrage van Jaap Goedegebuure over de brieven van Vincent van Gogh, - Abram de Swaan onderzoekt De plaats van het Nederlands in het Europese talenstelsel. - De rubriek ‘Buitenlandse literatuur’ is geheel gewijd aan Nederlandse literatuur in het buitenland, in dit geval Spanje, Amerika, Italië, Tsjechoslowakije en Polen.
| |
Gramma 14 (1990), nr. 1
In Code-Switching II gaat Herman Giesbers eerst in op mogelijke extra-linguistische achtergronden van code-switching, waarna hij aandacht vraagt voor de theorievorming, de methodologie en een evaluatieve beschouwing over code-switchingonderzoek. - PC. Paardekooper verdiept zich in ‘Eenlettergrepige’ niet-ontleende Westvlaamse s-meervouden. - Geert Craps en Rudi Hendrickx houden een pleidooi voor Genre- en auteurherkenning met de computer: de letterstatistiek gerehabiliteerd. - T. Boves, R. van Hout, W.H. Vieregge en U. Knops Uit de tijdschriften zetten zich aan Een formalisering van de concepten convergentie en divergentie uit de taalaccommodatietheorie. - Helen de Hoop, Guido Vanden Wyngaerd en Jan-Wouter Zwart analyseren de Syntaxis en semantiek van de Van die-constructie.
| |
Leuvense bijdragen 79 (1990), nr. 2
Eric P. Hamp werpt zich On the survival of o-grade thematics in Dutch. - Van de hand van Robert Leclercq een bijdrage over Aktionsart: ein Kapitel einer Deutsch-Niederländischen Kontrastivgrammatik. Boekbesprekingen o.a.: Roeland van Hout, De structuur van taalvariatie. Een sociolinguistisch onderzoek naar het stadsdialect van Nijmegen (door Pieter Muysken); M.L.I.A. Philippa e.a., Aspecten van meervoudsvorming in het Noordzee-germaans (door J. van Loon); Dirk Geeraerts, Wat er in een woord zit. Facetten van de lexicale semantiek (door R. Hendrickx); Willem Koopman, Frederike van der Leek, Olga Fischer & Roger Easton (eds.), Explanation and Linguistic Change (door Jürgen Lenerz); Sprachatlas des nördlichen Rheinlands und des südöstlichen Niederlands ‘Frankischer Sprachatlas’ (FSA) von Jan Goossens (door Herman Crompvoets); Mary Snell-Hornby, Translation Studies: An Integrated Approach (door Dirk Delabastita).
| |
Levende talen nr. 452
Jan Mets en José Noijons noemen Literatuurtoetsing en literatuuronderwijs: een voorbeeldig huwelijk. - Gert Staal en Herman Wekker geven een beschrijving van Een woordenboek nieuwe stijl aflevering 2: Lexitron, een elektronisch woordenboek van Van Dale dat op drie manieren bevraagd kan worden.
Boekbesprekingen: J.A. Dautzenberg, Nederlandse literatuur. Geschiedenis, bloemlezing en theorie (door Dirk van Teylingen); Ton Anbeek en Jan Fontijn, Ik heb al een boek. Tweede, geheel herziene druk, en P. Beckers en drs. P.A.J. Wels, Module verhalen (door Annette Portegies); A.F. Florijn en J.H. Maureau, Deskundigen over hun werk. Lees- en luistercursus voor gevorderde anderstaligen (door Angeliek
| |
| |
| |
Literatuur 7 (1990), nr. 4
opent met De mythe A. Roland Holst, waarin Theo D'haen laat zien hoe deze dichter bij herhaling aan de Ierse dichter Yeats schatplichtig geweest is. - In Niet alleen de lasten, ook de lusten belichten Ludo Jongen en Cees Schotel Liedewijs lijdensweg uit liefde tot God en streven naar mystieke vereniging. - Paul Post vraagt aandacht voor J.J. Cremers roman Too-neelspelers (1876), waarin de auteur ‘duidelijk stelling (neemt) in de toen gevoerde discussie over de toekomst van het toneel’. - Marijke Barend-van Haeften probeert in haar bijdrage Van scheepsjournaal tot reisverhaal wat orde te scheppen in het systeem van tekstsoorten. - Voorts een interview van Piet Franssen met Johan Snapper naar aanleiding van zijn recent verschenen studie over de thema's en motieven in het vroege werk van Gerard Reve. - Tenslotte boekbesprekingen van Jan Goossens, De gecastreerde neus; taboes en hun verwerking in de geschiedenis van de Reinaert (door Peter Burger), Piet Visser, Broeders in de geest; de doopgezinde bijdrage van Dierick en Jan Philips Schabaelje tot de Nederlandse stichtelijke literatuur in de zeventiende eeuw (door José Bouman), M. Meijer Drees, De treurspelen van Thomas Asselijn (ca. 1620-1701) (door Ton Amir), Dit stroeve land; bloemlezing van poëzie over de Veluwe, ed. Paasman en Van der Vlist (door H. Duits), Carel Peeters, Homo criticus; de functie van de kritiek in alle tijden, in het bijzonder in onze tijd (door Magda Sosef), en H. de Vries en L. Vancrevel, Surrealistische ontmoetingen, L. Vancrevel, Spiegel van de surrealistische poëzie in het Nederlands en H. Renders, Verijdelde dromen; een surrealistisch avontuur tussen De Stijl en Cobra (door K.D. Beekman).
| |
Moer 1990, nr. 4,
In deze aflevering een bijdrage van Peter Dellensen, die in Zeggen, schrijven en drukken de werkvormen van taaldrukkers voor alle stadia van het schrijfonderwijs op een rij zet. - In Wordt het kind met het Uit de tijdschriften badwater weggegooid? reageert Wil van der Veur op de preadviezen letterkunde van de CVEN. - Rob Godfried bekritiseert een viertal artikelen over Functioneel taalonderwijs en geeft vervolgens enkele markante voorbeelden.
| |
Onze taal 59 (199f)), nr. 7/8
F. Jansen vraagt aandacht voor Taal en toeval. - Diverse schrijvers van ingezonden stukken vallen Het Taalgebruik van W.F. Hermans bij. - Over straatnaamgeving gaat Wonen op Hemelsblauw 23 -prachtig toch? van Peter Burger. - Volgens Cees Kleinveld komt er eenheid in Nederlandstalige informaticatermen. - De rubriek Malapropismen (7). -Schrijf thuis uw reisverhaal, adviseert Harri Theirlynck, daarbij het kollektieve onbewuste van de reisjournalistiek aanborend. - Hoe fout zijn de taalfouten die Heidring signaleert? Over enkel- en meervoud na aantal schrijft H.J. Verkuyl in Heldringiana (1). - De rubriek Hoe maak je een synoniemenwoordenboek (4) van Riemer Reitsma staat ditmaal in het teken van gangbare woorden. - Inhaarrubriek Vanwoord tot woord gaat Marlies Philippa na, hoe we van gemzeleer tot zemelap kwamen. - Tot besluit de rubriek InZicht van Nico Groen en Erik Viskil.
| |
De revisor 17 (1990), nr. 4
bevat het artikel Vergaarden, waarin Huub Beurskens de aandacht vraagt voor enkele gedichten van Wiel Kusters. - In De geheimen van de taal schrijft Rob van Straten een uitvoerig opstel over Schrijver Dezes’ Het Evangelie van O. Dapper Dapper. Een vervolg op De God Denkbaar Denkbaar de God. Met een voorwoord van Willem Frederik Hermans.
R.W.W.M. van de Drift W.A.A.M. Merlijn
|
|