Woord vooraf
Aan welke eisen moet een tijdschriftnummer ter ere van een zeer gewaardeerde leermeester voldoen? De primaire eis is o.i. dat zo'n nummer via de leerlingen een afspiegeling vormt van de leermeester zelf. En wel in twee opzichten, door de kwaliteit van het geschrevene en door de keuze van de onderwerpen. De bijdragen moeten zodanig zijn dat eruit blijkt dat de leerlingen op een voortreffelijke manier zijn gevormd; zij moeten ook in de behandelde onderwerpen een verbinding tot stand brengen met de belangstellingssferen van degene die geëerd wordt. Wat betreft de kwaliteit kunnen we slechts verklaren ernaar gestreefd te hebben dat onze leermeester niet al te ontevreden behoeft te zijn. De diversiteit van onderwerpen in dit NTg-nummer is niet los te zien van de indrukwekkende veelzijdigheid van Stutterheim zelf en van de grote vrijheid waarin een student bij hem kon studeren.
Echt school gemaakt heeft Stutterheim niet, geschoold heeft hij zijn leerlingen wel, in de eerste plaats in kritisch lezen en denken. Wie colleges bij Stutterheim heeft gevolgd, kan geen zin meer neerschrijven zonder zich bewust te zijn van de soms afgrondelijke problematiek die achter een uitspraak kan schuilgaan. De argeloosheid van de gewone taalgebruiker is hij, althans voorzover hij zich met wetenschap bezig houdt, voorgoed kwijt geraakt. Dit verlies geleden te hebben is een winst waarvoor men een leermeester niet genoeg dankbaar kan zijn. Maar er is meer wat Stutterheim op zijn leerlingen heeft overgebracht, ook de verwondering over wat vreemd en ongrijpbaar blijft. Wetenschap was bij hem niet alleen een moeilijke en vaak moeizame maar ook een intrigerende bezigheid.
Het is uit een gevoel van dankbaarheid om wat oudleerlingen van Stutterheim geleerd hebben, dat hem deze artikelen worden aangeboden.
d.m. bakker
c. van bree
ariane van santen